Više od dvjesto radnika hrvatskih luka družilo se u Pločama na jedinstvenom sportskom natjecanju

Luka Ploče organizirala je Sportske susrete hrvatskih luka. Igre lučkih radnika posljednji put održane su prije pola stoljeća na istom mjestu, u Pločama. Tada su snage u različitim sportskim disciplinama odmjerili radnici čak 18 luka.

Kultna ''Močvara'' mnoge je starije Neretvane vratila u prošlost. Dobro pamte kraj sedamdesetih i lučke radničke igre.

- I to je bilo baš nešto fantastično gledati, događaj takav. Jer onda nije bilo baš puno događaja i to je baš bilo puno srce - rekao je za Dnevnik Petar Bušurelo, pomorski peljar u Luki Ploče.

- Baš se nekako složilo da su te igre koje su bile organizirane 1977. U Pločama bile povodom puštanja u rad reflektora, a ove je godine Grad Ploče obnovio ''Močvaru'' s novim terenima i novim hortikulturalnim uređenjem - objasnio je Dino Doboš, koordinator događaja.

- To nam je i bila namjera da zaživimo jednu tradiciju koja je bila za vrijeme jedne bivše države nam, ali koja nam se učinila više nego zgodna - ustvrdio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče.

I danas, nakon gotovo pedeset godina, više od dvjesto radnika iz čak šest hrvatskih luka i tvrtki koje posluju na lučkom području natjecalo se u malom nogometu, boćanju, šahu, odbojci i sportovima snage.

- Mislim da je ovo jedna stvar koju bi trebalo prakticirati svake godine čak na način da svaka luka pojedino organizira - predložio je Goran Fabijanić iz Luke Zadar.

- Malo je luka u Hrvatskoj i ovo nam je sjajan način da se malo zbližimo i poslovno i privatno - ustvrdio je Marinko Jusup iz Luke Rijeka.

- Ovo je druženje i kolega i obitelji, predivno vrijeme, ne može bolje - dodao je Mario Marević iz ''Adriatic Tank Terminals-a''.

Isto očekuju i organizatori, koji već imaju ozbiljne planove.

- Da pozovemo i ostale luke iz regije kao što su Koper, Bar, Brčko - najavio je Livaja.

- Imali smo jako malo vremena za organizaciju tako da ovo natjecanje možemo promatrati kao neki pilot projekt - dodao je Doboš.

Sudeći po raspoloženju natjecatelja, ovo bi uskoro moglo postati međunarodno natjecanje u najmlađem lučkom gradu u Hrvatskoj, baš kao što je to bilo nekad.

A.B.