VIRTUALNA IZLOŽBA Urbana obnove lučke baštine u Jadranskom moru u sklopu međunarodnog projekta Tempus

RIJEKA/SOLIN – U okviru međunarodnog projekta Tempus koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj,  na OVOJ ADRESI,  od 31. prosinca 2020. moći će se posjetiti virtualna izložba posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina MYPORTHERITAGE – Urbana obnova lučke baštine u Jadranskom moru .

Izložba će istaknuti povijesni aspekt razvoja luka i njihov utjecaj kroz razne epohe na svoje okruženje, a posjetitelji će dodatno stjecati  znanja o komercijalnim, produktivnim i slobodnim aktivnostima koje su karakterizirale život luka te evoluciju odnosa među dvije obale Jadranskog mora.

Ravena – Foto: Tempus

Ova virtualna izložba bit će dobra podloga za poduzetnike koji će prepoznati gospodarski potencijal i imati priliku ostvariti svoje poduzetničke ideje koje se mogu provesti na lučkom području, a koje povezuju prošlost i sadašnjost s naglaskom na materijale (robu), tehnologiju, ljude i kulturu. Cilj virtualne izložbe je a omogućiti privremeno korištenje prostora za razne aktivnosti koje potiču materijalnu i nematerijalnu baštinu luka.

Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije  s ciljem regeneracije napuštenih urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Projektne aktivnosti TEMPUS bazira na tri pilot-područja: Ravenni, Solinu i Rijeci.

Rijeka – Foto: Tempus

Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 01. siječnja 2019. do konca 2021. godine.

Primarni cilj projekta TEMPUS je testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja, stvaranjem dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici.

Zahvaljujući integriranoj socijalnoj aktivaciji, kulturnoj valorizaciji i uključivanju zainteresiranih dionika, TEMPUS će na određeno vrijeme re-aktivirati tri pilot lučka područja (Ravenna, Solin, Rijeka) s ciljem iniciranja implementacije dugoročnih regeneracijskih strategija.

Solin – Foto: Tempus

Projekt TEMPUS ima za cilj povezati partnerske gradove s njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu.

Dugoročno, projektom se želi potaknuti gospodarski razvoj na temelju valorizacije skrivene materijalne i nematerijalne baštine luka, uključujući arheološku pozadinu i prirodni kontekst, počevši kroz aktivnosti privremene upotrebe.

D.G.