Vir zabilježio dva milijuna noćenja ranije nego prošle godine

Do ove velike brojke Vir je došao šest dana prije nego lani (22. kolovoza) uz rast noćenja od 7,48 posto i dolazaka od 5,09 posto, čime je oborio sve lanjske rekordne brojke.

Vir se s 2.011.921 noćenja ostvarenih do kraja 16. kolovoza (lani 1.871.932) pridružio elitnoj nacionalnoj skupini dvomilijunskih turističkih destinacija koju predvode Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Umag, Split i Medulin. Vir je sedma hrvatska destinacija s dva milijuna noćenja, s tim da je Rovinj do početka rujna obilato prešao i tri milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju. Viru je ovo inače sedmi put zaredom da je ostvario najmanje dva milijuna noćenja. Prvi out je to bilo 2017. godine.

- Tada smo slavili turističku godinu koja je okončana s nešto više od dva milijuna
noćenja, a sada, sedam godina kasnije, do dva milijuna noćenja dolazimo sredinom
kolovoza,  otkriva direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić.

Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice Općine Vir, Photo:TZ Vir

Najviše na Vir pristižu Slovenci koji su "odgovorni" za preko 200 tisuća noćenja, slijede Nijemci, Mađari, Česi...

Puno gostiju i puno noćenja na žalost znači i velik broj noćenja na crno, čega su na Viru svjesni i protiv toga su uprli sve svoje komunalne snage, tvrde iz TZ Vir:

- Činjenica je također da smo tijekom tih sedam godina upornog rada ipak uspjeli dovesti u red brojne iznajmljivače, educirati ih te uvjeriti da moraju uvažavati zakonsku obavezu prijavljivanja gostiju, ali i rodbine i prijatelja. Nismo završili s tim procesom, jer nažalost još uvijek postoje oni koji se zanose da zauvijek mogu živjeti od turizma na crno – dodaje direktor virske Turističke zajednice

Čestitke Viru na oborenom rekordu!

J.T.