Vir dobiva značajna sredstva za sanaciju šteta nakon olujnog juga

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Viru će osigurati 26 550 eura za sanaciju betonskog dijela šetnice oštećene u nedavnim vremenskim nepogodama.

Potpisivanju Sporazuma kojim Vir dobiva novce prethodio je javni poziv resornog Ministarstva za sanaciju pomorskog dobra u javnoj upotrebi, na koji se javila Općina Vir s ukupnom procijenjenom vrijednošću projekta 52.320 eura s PDV-om.

- Dobili smo maksimalan iznos na kojemu se zahvaljujemo resornom Ministarstvu i ministru Butkoviću. Bili smo zaista uporni, pa smo uspjeli realizirati sufinanciranje ovog projekta - pohvalio se virski načelnik Marino Radović.

Do znatnih oštećenja betonskih šetnica došlo je tijekom studenoga prošle godine, ali i kasnije, kada su naleti olujnog vjetra i plimni valovi prouzrokovali priličnu štetu na južnom i jugozapadnom dijelu otoka. Djelatnici Vir održavanja i Čistog otoka doveli su stanje u red na prometnicama i javnoj rasvjeti, ali su oštećenja na šetnici ostala vidljiva.

Nakon ovog kreće virski projekt modernizacije javne rasvjete pod nazivom "Tisuću lampi".

Plan je da se otočne ulice i naselja u kojima dosad nije provedena modernizacija javne rasvjete, uključe u ovaj projekt kako bi dobile energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja zadovoljava sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Zbog lakšeg projektnog obuhvata odabrane su trafostanice u Žitnoj, Boboviku, Marini, Slatini, Brdonji, Velikoj Slatini, Pedinki, Torovima i Kozjaku.

Za ovaj se projekt na Viru nadaju "povući" sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

J.T.