Vinska noć muzeja na Hvaru!

Zima na otoku ne mora uopće biti sumorna! Na Hvaru, točnije Pitvama u općini Jelsa u jednom će posebnom muzeju tako biti poprilično veselo.

Prije nepunih godinu dana svečano je otvorena obnovljena Vinogradarska zbirka kao i kušaonica vina u muzejskom prostoru u zgradi nekadašnje škole u Pitvama. Bio je to jedan od temeljnih investicijskih programa Muzeja općine Jelsa s ciljem oplemenjivanja muzejske djelatnost, ali i pružanja jednog kvalitetnog sadržaja kojeg zajednica može uživati cijele godine.

Foto: Vedran Jelić

Nakon gotovo godinu dana rada ove zbirke, Noć muzeja 2024. prilika je da se u intimnom ozračju zime na otoku, lokalna publika osvrne na dosadašnji rad i pozdravi buduće projekte. Posjetitelji će moći razgledati stalni postav uz stručno kustosko vodstvo i kušati vina hvarskih proizvođača uz priču o kulturno-povijesnom značaju vinogradarstva i vinarstva ovog otoka.

Hvarani se vole pohvaliti kako vino za njih nije samo piće već materijalizacija i izraz kontinuiteta vinogradarske tradicije težaka, koji su stoljećima
motikon i maškinom šutke stvarali otok vina!

Uz vino ide i kino pa će tako Noć muzeja u Pitvama i općini Jelsi zatvoriti pobjednički film Sundance festivala 2021. godine Košnica, Blerte Basholli.

J.T.