Vinogradari u Zadarskoj županiji - Vino će vjerojatno poskupjeti

Grožđa će zbog suša biti manje, ali je ono slađe. Ukratko, takvo je stanje u vinogradima u Zadarskoj županiji, gdje je počela berba. Vinari najavljuju i više cijene vina.

Suša dulja od 90 dana stvorila je goleme probleme, ali i ne samo ona.

Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, kaže da je u Nadinu u vinogradu izmjerena temperatura do 45 stupnjeva. Vinogradi su stradali više ili manje ovisno o poziciji. Glavić smatra da bi, prema nekim procjenama, urod mogao biti manji 20-50 posto.

Unatoč nedaćama odnos šećera i kiselina optimalan je u grozdovima, a berba je uranila 15-ak dana.

Grožđe je zdravo. U sušnoj godini količinu će vinari pokušati nadoknaditi kvalitetom. Marina Pavlović, voditeljica Sveučilišnog enološkog laboratorija, istaknula je da će s pojedine pozicije određene sorte dati sigurno vrhunska vina.

Nedostatak berača osim u kontinentalnim voćnjacima vidljiv je i u vinogradima. Tako su u berbu dalmatinskog grožđa neki došli udaljeni tisućama kilometara od Hrvatske.

Vinar Zoran Pantalov imao je u berbi četiri Filipinca, a kad su otišli došli su Nepalci, ali i hrvatski berači iz Slavonije.

Dnevna zarada je od 300 kuna, ovisno o tome koliko se radi, poručuje berač Nikola Kranjčević. Beračica Petra Mara kaže da se radi 8 sati, a nekad i manje.

  • Imamo smještaj, lijepu dnevnicu, zašto ne bi došli zaraditi neku kunu, imamo plaćeno ljetovanje - rekao je berač Stjepan Pinterić.
  • Preživjeli bi vinari ovu sušu ali sve se teže nose sa poplavom uvoza. Hrvatska je uvoznička zemlja, ne možemo konkurirati uvozu - kaže Pantalov.

Tržišna utakmica za domaće vinare postat će još teža. Kriza i inflacija tjeraju ih na nove nepopularne poteze. Stoga će, kako tvrdi vinar Ante Dražina, u idućoj godini sigurno biti poskupljenja, piše HRT.

I.G.