VIDEO: Župljani na Oktoberfestu!

DUBROVNIK - Župljani idu na Oktoberfest! KUD-a Marko Marojica predstavili su sebe, svoj rad ali i svoje putovanje prema legendarnom festivalu koji svoje korijene vuče još iz daleke 1810. godine kao najveća svjetska ‘pučka festa’.

Kako je u Župi i običaj, predstavili su se svojim balima, pa tek onda svečano ‘otvorili’ press konferenciju… O KUD-u i svemu pomalo više su za Dulist rekli predsjednik Marin Srijense, umjetnički voditelj Mateo Čanić i tajnik KUD-a Davorin Njirić. Kako su istaknuli, prošli su tri kruga i to, stigli na Oktoberfest, te će se u Munchenu tako balati polka, dueta, čičak, mazurka, poskočica… Tradicionalni župski bali. No, predstavit će se cjelokupan KUD, sve njegove sekcije, istaknuli su na konferenciji.

– Priča je počela 2019. godine, kada nam je naš prijatelj, počasni član KUD-a ‘Marko Marojica Georg Nemetschek, Njemac, a naš Župljanin, tijekom njegove rođendanske zabave – na kojoj smo nastupili – predložio da se prijavimo za sudjelovanje – naglasio je Čanić.

Otkrio je tad i neke zanimljive detalje o najvećoj pučkoj festi, primjerice – traje 16 dana, počinje krajem rujna, a završava početkom listopada. Subotom u točno 12 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik ‘O’zapft is!’ ili ‘Otvoreno je!’

– Što se tiče tradicijskog dijela, zanimljivo je kako se na Oktoberfestu nose autentične nošnje, jer je cjelokupno okruženje autentično. Dugo smo radili na tome, a mislim da bismo uspjeli i prije da nije bilo ove nesretne pandemije – istaknuo je Čanić. Naglasio je kako malo ljudi zna da je Oktoberfest ujedno i jedan od najvećih foklornih festivala na svijetu, na kojem su imala priliku sudjelovati tek dva hrvatska KUD-a. Dosad!

– Velik broj naših fokloraša putuje na dva dana u centar Munchena, a kompletan trošak preuzela je obitelj Nemetschek kojima se i ovim putem zahvaljujemo. Zaista možemo reći da su na ovaj način i ‘opravdali’ počasno članstvo. Neizmjerno smo zahvalni – naglasio je među ostalim tajnik Davorin Njirić.

Vjerujemo kako će Župljani i ovoga puta pokazati što znači ljubav prema starini i snaga tradicije dubrovačkog kraja, piše Dulist.

A.B.