VIDEO Zimska oluja poharala sjever Europe – Ima poginulih

Snažna zimska oluja zahvatila je tijekom vikenda sjevernu Europu, usmrtivši najmanje četiri osobe, uništivši kuće i automobile, zatvorivši mostove, prouzročivši poplave i zaustavivši prijevoz, dok je tisuće kućanstava ostalo bez struje.

Oluja Malik jučer je pogodila nordijsku regiju, donoseći snažne udare vjetra, obilne kiše i snijeg u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Prije nego li je udarila skandinavsku i njemačku obalu Sjevernog mora, oluja je prošla preko Velike Britanije, a posebno Škotske gdje je prouzročila značajnu materijalnu štetu i prometni kaos. Nažalost, bilo je i smrtnih slučajeva.

Zbog pada stabala u Britaniji su poginuli 9-godišnji dječak i 60-godišnja žena. U dijelovima Škotske zabilježeni su udari vjetra od preko 160 km/h, koji su uzrokovali opsežne poremećaje u transportu i nestanke struje u desecima tisuća domova.

U Danskoj je u subotu zatvoreno nekoliko mostova, uključujući kritični cestovni i željeznički most Oeresund koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malmo. Danski mediji objavili su da je 78-godišnja žena preminula od teških ozljeda nakon pada na jakom vjetru, a veliki dio zemlje pogodile su poplave.

Teže su nastradali južni dijelovi Švedske, gdje je tisuće kućanstava tijekom vikenda bilo bez struje, dok su trajekti za otok Gotland u Baltičkom moru otkazani zbog jakog vjetra.

Velike štete na kućama, automobilima i čamcima zabilježene su u Norveškoj, dok su jake snježne padaline diljem Finske uzrokovale prometne nesreće i poremetile autobusni i željeznički promet u dijelovima zemlje.

U Njemačkoj je smrtno stradao muškarac nakon što ga je udario jumbo plakat koji je olabavio uslijed nevremena.

K.B.