VIDEO Zelena akcija traži novu okolišnu studiju za širenje LNG terminala

Zelena akcija zatražila je u ponedjeljak od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da izradi novu studiju utjecaja na okoliš za projekt proširenja krčkog LNG terminala i pošalje je u javno savjetovanje.

- Ako je nova studija u izradi ili negdje stoji u ladici, mi to ne znamo jer i Ministarstvo i LNG Hrvatska odbijaju dati bilo kakve informacije. A procjena utjecaja ovakvog zahvata na okoliš itekako je u javnom interesu - izjavila je potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina Marija Mileta nakon performansa održanog jutros ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetila je kako proširenje kapaciteta plutajućeg LNG terminala za sto posto i gradnja novog plinovoda Zlobin-Bosiljevo nije predviđena postojećom studijom utjecaja na okoliš iz 2017. godine.

- Prema važećoj Uredbi o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, za rekonstrukciju postojećeg postrojenja, koja bi mogla imati značajan negativan utjecaj na okoliš, potrebna je minimalno ocjena o potrebi procjene utjecaja - pojasnila je Mileta.

Prema istoj Uredbi, studija utjecaja na okoliš je za gradnju magistralnog plinovoda također obavezna, dodala je, poručivši kako energetska kriza nije izgovor za preskakanje procedura i netransparentnost.

- Za potrebe krčkog terminala ove je godine već uveden pretovar LNG-a s broda u kamione bez savjetovanja s javnošću, a pogotovo lokalnom, navela je. Ova nestandardna usluga, kako i sama tvrtka LNG Hrvatska kaže, ne postoji drugdje u svijetu, a planirano je da mjesečno 40 kamiona prevozi LNG - rekla je, uz ostalo, Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina.

Uz to, sada žele poduplati kapacitet terminala, što znači da će u Omišalj dolaziti i duplo više LNG brodova. Nemoguće je da to nema nikakav utjecaj na okoliš i klimu, a posljedično i ljude, upozorila je Mileta.

Zelena akcija zato traži izradu nove studije koja će biti predmet javnog savjetovanja i neće, kao obično, dodala je, služiti samo za opravdanje projekta. Nadaju se pozitivnom odgovoru Ministarstva, a ispituju i moguće pravne korake.

Mileta je mišljenja i kako trenutačna kriza nije izgovor ni za "promašenu nacionalnu energetsku strategiju koju vodi interes za zaradom, a ne interes ljudi i planeta". Naglasila je kako proširenje terminala neće koristiti stanovnicima Hrvatske ove, a vjerojatno ni iduće zime, a glavna je namjena prijevoz plina u susjedne zemlje.

- Prava kratkoročna i dugoročna rješenja leže u masovnoj energetskoj obnovi tj. mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Ali, kozmetičko ulaganje u solarne panele nije dovoljno. Trebamo sustavne promjene - poručila je, uz ostalo, potpredsjednica Zelene akcije i voditeljica kampanje za ukidanje plina, prenosi HRT.

Hina