VIDEO Zbog rekordne količine kiše u najvećem američkom gradu proglašeno izvanredno stanje

NEW YORK – Povijesni vremenski događaj – tako je ovo stanje opisao gradonačelnik New Yorka, čije ulice su doslovce potopljene, većina linija u podzemnoj željeznici je obustavljena, a otežan je rad i zračnim lukama. I to sve zbog uragana Ida, koji je nakon što je opustošio jug SAD-a, svoju silu pokazao i duž istočne obale Amerike.

Rekordna količina kiše koja se sručila nad New York, doslovce je paralizirala život u najvećem američkom gradu. Obustavljene su gotovo sve linije podzemne željeznice, nakon što su ostaci tropske oluje Ide donijeli obilnu kišu i prijetnju od poplava i tornada u dijelove sjevernog dijela Atlantika. Gradonačelnik Bill de Blasio pozvao je ljude da ne izlaze iz svojih domova dok se vrijeme ne smiri.

U Central Parku u samo sat vremena palo je 80 milimetara kiše po četvornom metru, što je prema podacima i procjeni Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, najveća količina kiše koja je pala na tom području u zadnjih 500 godina, piše CNN.

O kakvoj elementarnoj nepogodi je riječ najbolje govori snimka iz podzemne željeznice na Manhattanu.

Ništa bolje nije prošao niti Newark u New Jerseyu u kojemu je jučerašnji dan bio najkišovitiji dan otkako postoje mjerenja. U samo jednom danu palo je 211 milimetara kiše po četvornom metru.

Nacionalna meteorološka služba proglasila je neposrednu opasnost od poplava za područja od Philadephije do New Yorka.

K.B.