VIDEO Zbog nasipavanja plaže pokraj poznatog hotela na teren pozvana inspekcija

RAB – Nekad prekrasna šljunčana plaža u uvali Padova I u Banjolu na otoku Rabu od idućeg ljeta izgledati će potpuno drugačije. U tijeku je nasipavanje plaže kamenjem i zemljom što je kod lokalnog stanovništva izazvalo opravdanu sumnju da se sve radi mimo zakona i propisa na štetu pomorskog dobra.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama je kristalno jasan – sve što se obavlja na uskom obalnom pojasu koje ulazi u sustav pomorskog dobra ne smije ići na štetu okoliša, a svako nasipavanje iskopa i sličnih materijala u more ili na obalu dopušteno je samo u iznimnim slučajevima uz odobrenje nadleženih tijela, kao što su lučka kapetanija, tijela lokalne samouprave ili ministar zaštite okoliša.

Foto: Čitatelj

Kristalno je jasno da na svakom gradilištu na vidljivom mjestu jasno mora biti naznačeno o kakvim radovima je riječ, tko je investitor, izvođač i tko je dao dozvolu za građevinske radove. No čini se da to nije slučaj i na otoku Rabu, točnije u uvali Padova u Banjolu gdje je u tijeku nasipavanje plaže kamenjem i većom količinom zemlje.

Na adresu naše redakcije stigle su fotografije i videosnimke koje potvrđuju te navode, a lokalno stanovništvo uvjereno je kako netko opet lovi u mutnom.

Foto: Čitatelj

Mutno je i more uz nekad prelijepu šljunčanu plažu na kojoj se, prema nalogu Grada Raba i uz financiranje Valamar/Imperial hotela, izvode radovi za koje je upitno jesu li u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama. Zanimljiv je i tajming početka radova u spomenutoj uvali.

Foto: Grafika radova na plaži Padova I/Čitatelj

–  Prekjučer popodne 27.12.2021., dan uoči izglasavanja proračuna u kojem je sadržano spomenuto financiranje od 2 350 000 kuna od strane Valamar/Imperial hotela na teren izlaze bageri i veliki kamioni koji počinju nasipavati uvalu kamenom s vrlo visokim udjelom zemlje – požalio nam se čitatelj upozorivši da gradilište nije niti osigurano.

– Gradilište nije propisno ograđeno, niti su provedeni postupci osiguranja iz kojih bi se vidjelo o kojem se projektu radi, dozvolama, tko je investitor, izvođač i sl. O svemu su obaviještene službe i ministarstva čija se reakcija očekuje. Postoji opravdana sumnja da se radovi vrše mimo zakona, osim što izričito krše Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čl. 88. – napomenuo nam je čitatelj koji je želio ostati anoniman.

Foto: Čitatelj

Kako bi ispitali o čemu je točno riječ, kontaktirali smo Grad Rab – ured gradonačelnika, upravni odjel za zaštitu okoliša te upravni odjel za prostorno uređenje. U uredu gradonačelnika nam je rečeno da su zaprimili naš upit te da će nam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Kada to učine objavit ćemo i njihov odgovor.

U međuvremenu teško se oteti dojmu da nasipavanje nekad rajske uvale nema nekog smisla. Jesu li mještani pretjerali u sumnjama ili na otoku Rabu ima onih koji opasno love u mutnom, doznat ćemo uskoro.

Kristina Bokanić