VIDEO Zbog naglog porasta temperature procvjetao Jadran

Putnici trajekta na liniji Trpanj – Ploče, na kojem se nalazila i naša suradnica, ostali su zatečeni u subotu poslijepodne prizorom smeđe nakupine na površini mora, koja se protezala u duljini od nekoliko desetaka metara. Iako se na prvu činilo da je riječ o zagađenju, u pitanju je cvjetanje mora.

Isti prizor ugledali su jučer u Istri i znanstvenici Adri Life projekta tijekom redovnog terenskog rada. Pregledom uzoraka uzetih s lokacije ustanovili su da se radi uglavnom o sitnim flagelatima i dosta organske tvari pomiješanih s pokojim zrncem peludi.

Cvjetanje mora je prirodna pojava kojoj pogoduje nagli porast temperature mora i dulji dani. Uglavnom se pojavljuje tijekom lipnja i srpnja te ovisi o nizu čimbenika – temperaturi, slanosti, jačini morskih struja, količini svjetlosti, ali i organskom otpadu. Zabrinjava, međutim, što su njezina učestalost i intenzitet sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se velikim dijelom može pripisati i negativnom čovjekovom utjecaju na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti).

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

CVJETANJE MORA Sve češća pojava čiji uzroci u Jadranu nikad do kraja nisu razjašnjeni