VIDEO Zbog greške navigatora brod hladnjača udario u morski zid

Nesvakidašnja nesreća dogodila se u japanskoj luci Hakata u blizini Fukuoke, kada je teretni brod hladnjača prilikom isplovljavanja udario u dugački lukobran koji se nalazi na ulazu u luku.

Nesreća se dogodila u noći s nedjelje na ponedjeljak, otprilike 15 minuta nakon isplovljavanja. Jedna kriva procjena bila je dovoljna da brod hladnjača nosivosti 10 600 dwt pramcem udari u dugački morski zid gdje je ostao i zaglavljen. Na brodu su se nalazila 22 člana posade i nitko nije ozlijeđen.

Prema izvještaju japanske obalne straže u trenutku nesreće noć je bila vedra, a more mirno pa je zaključeno da je do nesreće došlo zbog navigacijske greške. Prilikom udara došlo je do manjeg izlijevanja nafte u more, no veće zagađenje nije zabilježeno.

Pokrenuta je istraga o uzroku nesreće, a Ured obalne straže Fukuoke planira tužiti brodskog operatera zbog sumnje da je profesionalnom nepažnjom ugrozio pomorski promet.

Brod Lady Rosemary star je 13 godina, plovi pod zastavom Paname, a njime upravlja japanska kompanija Doun Kisen. Ovo je inače druga pomorska nesreća u posljednjih nekoliko mjeseci koju je uzrokovao brod kojim upravlja spomenuta kompanija. Njihov bulker Crimson Polaris u kolovozu se nasukao usred oluje i prepolovio pri čemu je došlo do izljeva nafte.

K.B.