VIDEO Zaplijenjena ruska megajahta stigla u San Diego

SAN DIEGO – Luksuzna 325 milijuna dolara vrijedna megajahta Amadea, koja je u navodnom vlasništvu ruskog oligarha Suleimana Kerimova, stigla je u luku u San Diego. FBI-evi agenti preuzeli su je ubrzo nakon što je Vrhovni sud otočne države Fidži, gdje je jahta stigla sredinom travnja, odobrio konfiskaciju skupocjenog plovila nakon čega su je Amerikanci preuzeli i s njome otplovili u SAD.

Jahta je prešla put dug 8 tisuća kilometara i trenutačno je usidrena na prometnom ro/ro terminalu u National Cityju, južno od pomorske baze San Diego. Amadea je stotinjak metara duga motorna jahta, koja je 2016. godine izgrađena u Njemačkoj. Američke vlasti bacile su oko na nju nakon ruske invazije na Ukrajinu, tvrdeći da je njezin stvarni vlasnik sankcionirani ruski oligarh Suleiman Kerimov, milijarder povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kad je Amadea sredinom travnja ušla u vode Fidžija, Sjedinjene države podnijele su tamošnjem sudu zahtjev za njezinom zapljenom te su na Fidži poslali FBI-eve agente da je preuzmu. Iako je tvrtka koja je upravljala jahtom tvrdila da je njezin stvarni vlasnik drugi ruski poduzetnik koji nema veze s Putinom, Amerikanci nisu odustajali pa je počela pravna bitka po sudovima Fidžija. Početkom lipnja Vrhovni sud Fidžija donio je konačnu presudu kojom je skrbništvo nad brodom prepustio američkoj vladi.

Jahta je s novom posadom i pod američkom zastavom zaplovila preko Pacifika put Havaja, odakle je doplovila u San Diego 27. lipnja.

– Ova zapljena jahte poruka je svim korumpiranim ruskim oligarsima da se ne mogu sakriti, čak ni u najudaljenijem dijelu svijeta. Upotrijebit ćemo sva sredstva za provedbu sankcija uvedenih kao odgovor na ničim izazvan i neopravdani rat Rusije u Ukrajini – rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa O. Monaco.

Amerikanci planiraju prodati jahtu, a što će s novcem još nije sasvim jasno. Priča se da će novac biti doniran Ukrajini za borbu protiv ruske invazije. Inače trakavica oko oduzimanja Amadee trajala je više od mjesec dana, a javnost je cijelo vrijeme sve budno pratila. Akcija je dio projekta KleptoCapture, zajedničke operacije više američkih agencija za pronalaženje i zapljenu imovine desetaka ruskih milijardera koji su povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

K.B.