VIDEO Zapalio se izletnički brod pun djece

Poznati izletnički brod Spirit of Norfolk koji nudi krstarenja u luci Norfolk i uz rijeku Elizabeth zapalio se tijekom izleta dok su se na njemu nalazili osnovnoškolci. Nitko nije ozlijeđen, svi su evakuirani na vrijeme, a vatrogasci su se prilično namučili da nakon višesatne borbe s vatrom ugase požar.

Požar na brodu izbio je jučer poslijepodne po lokalnom vremenu u blizini pomorske baze Norfolk. Na brodu je bilo 108 osoba, među kojima i 89 školske djece zajedno s učiteljima i pratnjom. Vatrogasne ekipe i ekipe hitne pomoći reagirale su odmah po dojavi te su u kratkom vremenu evakuirali putnike i posadu broda.

Putnici su rekli kako su prvo osjetili vatru, a potom vidjeli plamen i tamni dim za koji se vjeruje da dolazio iz strojarnice. Putnici su odmah potom s prslucima za spašavanje prebačeni na gornju vanjsku palubu gdje se čekali pomoć, a prvi do njih stigao je drugi izletnički brod. Nakon što su putnici sigurno prebačeni na druga plovila, na brod su stigli vatrogasci koji su se borili s požarom do kasnih večernjih sati. Brod je u međuvremenu dotegljen na dok.

Foto: Norfolk Fire-Rescue/Twitter

Zapovjednik vatrogasaca u Mornaričkoj bazi Norfolk rekao je na konferenciji za novinare da su se gasitelji svim silama trudili ohladiti trup broda i ugasiti vatru, za koju vjeruju da je buknula u prostoru strojarnice. Također su izvijestili da ne postoji opasnost po okoliš.

Spirit of Norfolk izgrađen je 1992. godine, a danas služi kao brod za školske izlete ili za krstarenja uz večeru u luci Norfolk. Vlasnik broda je privatna kompanija iz Kalifornije koja tvrdi da brod redovito održavaju, da ga redovito provjerava američka obalna straža kao i da im je sigurnost putnika na prvom mjestu. Uzrok požara još se ne zna, a istragu vodi američka obalna straža.

K.B.