VIDEO Zadarski je akvatorij danas jako opasan - Ne isplovljavajte ako ne morate i budite krajnje oprezni!

Nakon rekordne količine kiše i poplava, u moru zadarskog akvatorija plutaju velike količine naplavina i debala koja su prilično opasna za nautičare!

Nautičare upozoravamo da budu krajnje oprezni prilikom plovidbe zadarskim akvatorijem jer tamo trenutačno vlada velika opasnost. Ne samo od juga i kiše, već i raznih odlomljenih komada i naplavina koje plutaju akvatorijem.

S terena, od naših čitatelja, doznajemo kako se zaista radi o situaciji koju treba shvatiti krajnje ozbiljno kako bi se prevenirale potencijalne tragedije.

0:00
/2:29

Video: Dalibor Lovrić

Svi misle da netko drugi treba upozoriti građane!

Iz istog smo razloga pokušali kontaktirati nadležne institucije i službe, no osim "ping-ponga" od jednog telefonskog broja do drugog , nismo dobili konkretne odgovore o opasnostima koje u zadarskom akvatoriji trenutačno vrebaju pomorce. Zvali smo Ministarstvo gdje nismo saznali ništa osim da nema posebnih upozorenja, ali da pošaljemo službeni mail pa će oni odgovoriti.

Zvali smo Hidrografski institut u Splitu koji je lopticu prebacio na Lučku kapetaniju Zadar uz savjet da sve piše na njihov stranici. Zvali smo Lučku kapetaniju Zadar gdje nas je službenica ekspresno "skinula" s telefona i prebacila na odjela za traganje i spašavanje na moru gdje smo također naišli na zid, tj. odgovor kako bi najbolje bilo da se obratimo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

0:00
/0:48

Video: Dalibor Lovrić

Dakle, opet smo se vratili na polazišnu točku gdje šaljemo mailove i čekamo birokratske odgovore dok je situacija na teretnu i više nego ozbiljna i zahtjeva brzo i odlučnu reakciju upozorenja građana kako ne bi bilo žrtava!

Pa pošto se nadležne institucije i službe ne mogu dogovoriti same sa sobom, u svrhu zaštite života i imovine građana to će učiniti Morski HR upozorenjem koje je namijenjeno pomorcima na cijelom Jadranu, a posebno u zadarskom akvatoriju - budite krajnje oprezni i ne isplovljavajte osim u slučajevima u kojima je to apsolutno nužno!

Odgovor iz Ministarstva

Sat i pol nakon upita, u 14:15 stigao je i institucionalni odgovor na naš upit o sigurnosti plovidbe zadarskim akvatorijem.

- Poštovani, zahvaljujemo na vašem upitu te Vas obavještavamo kako je danas, 11. ožujka slijedom dojave građanina Nina, iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar pokrenuta procedura objave radio – oglasa, kojim se sudionike u pomorskom prometu, u području Ninskog zaljeva, upozorava na plutajuće prepreke u moru, u vidu balvana, a koji mogu ometati sigurnost plovidbe - kažu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

J.T.