VIDEO Uznemirujuća otkrića na dnu 'Velike plave rupe'

SVIJET - Zbog neodgovarajuće opreme, ovo područje dugo je vremena ostalo neistraženo. Kada su ronioci konačno uspjeli doći do dna 'Velike plave rupe', iznenadilo ih je nekoliko otkrića.

Radi se o području udaljenom otprilike 96 kilometara od obale Belizea na dubini većoj od 120 metara koji je dugo ostao neistražen. No, napredak tehnologije i pobuđeni interes milijardera Richarda Bransona, to je promijenio.

Zaron u dubine donio je nekoliko novih saznanja, ali i razočaranja. Osim otkrića niza špilja sa stalaktitima, naišli su na smeće te dva tijela ronioca.

Ekipa je pronašla plastičnu bocu od dvije litre, kao i davno izgubljeni GoPro s fotografijama nečijeg odmora. Tim je također otkrio dva tijela ronioca koji su prije nestali u velikoj špilji.

Iako je prizor bio uznemirujući, odlučili su ostaviti tijela tamo gdje su ih pronašli, utvrdivši da je rupa dobro mjesto za posljednje počivalište. Međutim, o pronalasku su obavijestili vladu Belizea.

Ali to nije bilo sve - nakon zarona u dubinu podvodnim vozilom, pronašli su veliki niz špilja sa stalaktitima. Ovo otkriće upućuje da su špilje nekoć bile iznad razine mora, prenosi LADbible.com.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na današnji dan 1960. godine batiskaf Trieste spustio se na najdublji dio oceana
Prije 63 godine, 23. siječnja, postignut je svjetski rekord u dubini uranjanja. Batiskaf Trieste dosegnuo je dno Marijanske brazde gdje je putnike iznenadilo otkriće živog svijeta. Svjetski rekord u dubini uranjanja, koji i danas stoji, postignut je 23. siječnja 1960. Rekord je ostvaren ba…