VIDEO Umaški ribar Danilo Latin za Morski HR: „Ovo je problem o kojem nitko ne priča!“

SAVUDRIJA – Problemi ribara na zapadnoj hrvatskoj granici svima su više ili manje poznati. S vremena na vrijeme, obično po pojavi pograničnog incidenta sa susjednom Slovenijom, u medije iziđu detalji, no ribari od Umaga do Savudrije sa svojom stvarnošću žive svakodnevno. Pritom je ovo samo dio problema koji ih muči, priznaje nam Umaški ribar Danilo Latin, s kojim smo porazgovarali na njegovom ribarskom brodu Esky.

Problemi nisu nestali. Na to upozorava i policijski brod koji je netom prije nego smo započeli razgovor otišao na nekoliko stotina metara udaljenu lokaciju, neposredno uz graničnu crtu s Republikom Slovenijom. No, mi smo do Savudrije došli jednim drugim povodom, o čemu smo već pisali. Hrvatski i slovenski ronioci su zajedno od otpada čistili Savudrijsku valu. U čišćenju otpada iz mora stoga ne smijemo zanemariti i ribare o kojima se u tom kontekstu manje piše.

– Postalo je to normalno nažalost i već običaj. Iskoristit ću ovu priliku i da upozorim na drugu vrstu otpada – eksploziv koji je u podmorju. Nažalost ima još mina, koje pojedinačno sadrže više od tisuću kg trotila, a manja varijanta 250-350 kg. Mi ribari bi skrenuli pažnju vlastima da to pokušaju otkloniti, radi ugrožavanja života samih ribara i drugih sudionika plovidbe na moru, jer veće mine imaju upaljače koje su trebali aktivirati u promjeni elektromagnetskog polja sami brodovi koji su u prolazu kroz ovo područje i tako brodovi riskiraju. Nisam stručnjak, ali ako je upaljač tu i ako je eksploziv unutra, postoji uvijek mogućnost aktiviranja. Apeliram na Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane, znam da imaju tehniku i da to mogu otkloniti. U suradnji s Ministarstvom obrane i članice NATO saveza, Italija i Slovenija, da se očisti ovo podmorje bez čekanja – upozorava Danilo Latin.

– Mine su tu još od Drugog svjetskog rata, jer su bila postavljena minska polja radi zaštite luke Trst, a saveznici su bacali veće bombe radi uništavanja podmornica koje su napuštale luku Trst.

Foto: Morski HR

No, problemi nisu nestali ni u pogledu ribarenja u Savudrijskoj vali. Kako je danas?

–  Kao i na samom početku. Mi izlazimo za neke, a ne i za nas, u sporno područje, u pratnji hrvatske policije. Kad priđemo području kojeg drže spornim, približava nam se slovenska policija koja nas obavještava da se nalazimo u “slovenskim teritorijalnim vodama” i da u što kraćem vremenu napustimo to ribolovno područje. Međutim, mi i dalje nastavljamo našu ribarsku aktivnost.

Koliko kazni imate već?

– Ma ne znam. Ja idem na more ribariti, ne idem brojiti kazne. Uopće ne obraćam pažnju, jer kazne su s pravnog aspekta neutemeljene. Jer da bi bila pravovaljana, granica mora biti priznata od dva aspekta, a u ovom je slučaju to samo od Republike Slovenije.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Iz podmorja Savudrijske vale izvađeno na desetke vreća otpada – U čišćenju sudjelovao i ministar Ćorić