VIDEO U okolici Zadra otkrivena dosad najveća plantaža marihuane na području županije – i to na državnoj zemlji

ZADAR – Zadarska policija otkrila je dosad najveću plantažu marihuane na području županije. I to na dijelu čestice koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Biljke marihuane – njih 7500, pronađene su u sklopu plantaže gdje se uzgaja industrijska konoplja.

Vlasnik plantaže je 58-godišnji hrvatski državljanin, kojeg policija sumnjiči da je tijekom svibnja ove godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio više od 20 000 stabljika konoplje.

Na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21 000 m2 pronađeno je 7 728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) koja je dozvoljena za industrijsku konoplju. Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje.

Vlasnik plantaže time je, tvrdi policija, prekršio članak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Na plantaži je obavljen očevid te je za potrebe vještačenja uzeta veća količina “zabranjenih” biljaka, koje su poslane na analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Utvrđeno je kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene te da bi nakon berbe konačna masa marihuane iznosila 8,8 tona.

Foto: PU Zadarska

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, 58-godišnji vlasnik plantaže je uhićen te je protiv njega podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

K.B.