VIDEO U blizini naftne platforme pronađen misteriozni napušteni brod

Golemi oronuli brod, nepoznatog porijekla, pronađen je u blizini naftne platforme u Tajlandskom zaljevu. Osim imena napisanog na kineskom jeziku, na brodu nisu pronađeni nikakvi dokumenti ili bilo kakvi slični tragovi koji bi istražiteljima razjasnili porijeklo plovila.

Dojavu da se u blizini naftne platforme, oko 90 nm jugoistočno od otoka Koh Samui, nalazi sumnjivi napušteni brod imena Fin Shul Yuen 2 napisanog na kineskom jeziku, tajlandska kraljevska mornarica zaprimila je sredinom prošlog tjedna. Na lokaciju su odmah poslani tegljači i istražitelji.

Foto: Twitter/Royal Thai Navy

Brod dug 80 metara plutao je nagnut na jednu stranu, a istražitelji na njemu nisu pronašli nikakvu dokumetaciju ni teret koji bi otkrio pozadinu situacije. Na brodu je također nedostajao i dio opreme, prenosi The Maritime Executive.

U videu koji su snimili istražitelji vidljiva su teška oštećenja na desnoj bočnoj strani broda, nedostajali su poklopci na pontonima, mora je bilo posvuda, a unutrašnjost mosta ostavljena u neredu.

Nekoliko sati trajalo je ispumpavanje mora iz napuštenog broda kako bi ga se sigurno oteglilo na obalu. No akcija je u konačnici doživjela potpuni neuspjeh nakon što je brod tijekom tegljenja potonuo na dubinu od oko 28 metara, 30-ak nautičkih milja od obale.

Na mjestu potonuća navodno je došlo do curenja nafte, a osim istrage o porijeklu broda, tajlandska mornarica morat će izvesti puno zahtjevniju operaciju izvlačenja olupine s dna mora.

J.K.