VIDEO U 3. Maju isporučen tanker „Santiago I“ za španjolskog naručitelja

RIJEKA – U brodogradilištu 3. maj u ponedjeljak je naručitelju, španjolskoj tvrtki Marflet Marine, predan tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija “Santiago” (novogradnja 723) nosivosti gotovo 50.000 tona.

Direktor brodogradilišta Edi Kučan izrazio je zadovoljstvo i ponos što je obavljena primopredaja broda čiji su dovršetak obilježili veliki izazovi u kontekstu situacije s pulskim Uljanikom u kojem je ovaj broj inicijalno trebao biti dovršen, prenosi RIportal.

Radi se brodu čija je ugovorena vrijednost oko 34 milijuna američkih dolara, a s dovršetkom radova je brodogradilište završilo posao s gubitkom od oko 4 milijuna dolara.

Predsjednik Uprave tvrtke naručitelja Carlos Cremades u svom obraćanju okupljenima prisjetio se razdoblja kada je brod njegove tvrtke jedini preostao u tadašnjem pulskom brodogradilištu, budući da su vjerovali u hrvatsku ekspertizu u gradnji brodova te kvalitetu.

Kao važnu vrijednost u suvremenom svijetu istaknuo je lojalnost koju je njegova tvrtka iskazala Hrvatskoj tada, kao što je iskazuje i danas.

Naime, primopredajom broda „Santiago I“ floti tvrtke Marflet Marine priključen je šesti brod koji je izgrađen u hrvatskim brodogradilištima, a plovit će pod ciparskom zastavom.

„Santiago I“ dugačak je gotovo 183 m i nosivosti je 50.000 tona.

Isporuci tankera uime PGŽ prisustvovao je zamjenik župana Vojko Braut.



D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Godinama trunuo u Uljaniku, a sada je obnovljen i spreman za isporuku