VIDEO: TRITONOVA TRUBA Strogo zaštićen i rijedak morski puž u svom prirodnom okruženju

Tritonova truba (lat. Charonia) je rod velikih morskih puževa. Sve vrste roda imaju izduljeni vretenasti oblik, veliki otvor i ovalan poklopac. Školjke mogu narasti preko 50 cm dužine, a puž do 1 kg mase. Uz puža bačvaša najveći su puževi u Jadranu.

– Ovaj puž je bio toliko prorijeđen da ga je bilo gotovo nemoguće vidjeti u Jadranu. Danas ga se redovito susreće na južnom i srednjem Jadranu, a postoje dojave da ga se pronalazi i na Cresu – kaže Pero Ugarković, glavni urednik portala Podvodni.hr.

Tritonova truba se nalazi na popisu Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske, a kazne za njegovo vađenje iznose od 7 do čak 30 tisuća kuna!

– Možda u Hrvatskoj nikad i nije igrao toliko važnu ulogu u hranidbenom lancu, ali zgodna je priča sa Pacifika gdje su stanovnici zbog prodaje povadili sve tritone sa svog otoka. Nakon određenog vremena, tritonov plijen – zvjezdače, čiji su broj kontrolirali upravo tritoni, najveća su napast koraljnog grebena i razmnožile su se do te mjere da su uništile obalu o koje je ovisio njihov turizam. Kako to obično biva, novac koji su dobili od prodaje tritona je ništa u usporedbi s onim što danas troše da bi zaštitili svoj otok od najezde zvjezdača. Ljudi nikad neće naučiti pouku nego će uvijek biti sebični i grabiti za sebe u sadašnjosti što više mogu pa je jasno zašto je strogi zakon i edukacija jedino što nam može pomoći – pojašnjava Ugarković u anegdoti koja odaje važnost zaštite svake pojedine autohtone vrste u Jadranu, a posebno onih koje su najstrože zaštićene.

Snimku nam je poslao ronilac Damir Mulić, koji je snimio dva primjerka na grebenu kraj Cavtata, na dubini od pet metara

D.G.