VIDEO Tri aviona HRZ-a angažirana na gašenju požara, pogledajte snimke skupljanja mora kod Omiša

Tri protupožarna aviona, dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u petak, 13. kolovoza 2021. na gašenju požara u mjestu Srijane u Splitsko- dalmatinskoj županiji.Nakon gašenja požara u mjestu Srijani dva Canadaira CL-415  preusmjerena su na gašenje požara u mjesto Vrpolje u Šibensko-kninskoj županiji.  Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 13. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 63 požara i to: 26 u Šibenskoj-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 13 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji.Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 48 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.
Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno su 3.192 leta pri čemu je ostvareno 515:50:00 sati naleta, izbačeno je 14.415 tona vode, prevezeno 7,5 tona tereta, utrošeno je 3.068 litara pjenila i 306.162 litara goriva. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je osam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Kako je izgledalo uzimanje mora za gašenje požara kod Omiša, snimio je čitatelj, kazavši kako ovo mogu izvesti samo vrhunski majstori. Pogledajte video…

D.G.