VIDEO Trajekt s više od 200 putnika se nasukao jer je prvi časnik zaspao

Veliki indonezijski trajekt s više od 200 putnika nasukao se u ranim jutarnjim satima 23. kolovoza. Prema neslužbenim informacijama, čini se da je do nesreće došlo jer je prvi časnik zaspao na mostu.

Indonezijska mornarica tog dana je oko 4:00 ujutro po lokalnom vremenu zaprimila obavijest da se trajekt KM Glory Mary od oko 1.000 bruto tona nasukao na jednom od otoka u sjevernoj regiji otočja Talaud u Indoneziji. Četiri godine star trajekt plovio je prema luci Beo nakon što je dan ranije u poslijepodnevnim satima isplovio iz Manada u zapadnoj regiji Indonezije, piše The Maritime Executive.

Prema službenom izvješću, brod se na putu do luke Beo našao u olujnom nevremenu s kišom i maglom koji su uvelike smanjili vidljivost. Međutim, lokalni mediji navode da je u vrijeme nasukavanja more je bilo mirno i puhao je samo slab vjetar. Neslužbeno se navode i izjave lokalne policije, koja tvrdi da je uzrok nasukavanja nemar posade, prenosi Pomorac.hr.

Zapovjednica broda navodno je u jednom trenutku napustila most kako bi otišla na toalet, a na mostu je ostao prvi časnik. Vrativši se na most, kapetanica je shvatila da trajekt plovi ravno prema obali. “Odmah sam potrčala i pokušala izbjeći greben, ali neuspješno”, rekla je kapetanica za lokalnu policiju. Lokalni mediji prenijeli su izjavu načelnika lokalne policije, koji navodi da je prvi časnik zaspao dok je zapovjednica bila na toaletu.

Brod se zatim nasukao na obalu i nagnuo, što je izazvalo paniku među putnicima. Indonezijska mornarica izvijestila je da je svih 202 putnika i 17 članova posade sigurno evakuirano, a u tijeku istraga o okolnostima koje su dovele do nasukavanja. Policija nastavlja provoditi razgovore s članovima posade. Prva izvješća pokazuju da su svi sustavi na brodu u trenutku nasukavanja ispravno radili.

- Srećom, nije bilo žrtava, svi putnici su na sigurnom - rekli su iz lokalne policije.

Trajekt nije pretrpio nikakva značajnija oštećenja na trupu, ali lokalne vlasti kažu da se nakon nasukavanja plima povukla, što će otežati odsukavanje. Pokušali su odsukati plovilo dva puta, ali nisu uspjeli. Ponovni pokušaj odsukavanja planiran je za danas, 26. kolovoza.

D.G.