VIDEO Tračan, Callistoctopus macropus, hobotnica koja obitava u Jadranu, a o kojoj se još uvijek vrlo malo zna

Rasprostranjen je i uz obalu Sredozemnog mora i Atlantskog oceana. S obzirom na to da preferira toplija mora, u Jadranu pretežito obitava na jugu.

U Jadranskom moru obitava i tračan (Callistoctopus macropus), hobotnica o kojoj se još uvijek vrlo malo zna, opisuju stručnjaci iz Aquariuma Pula.

Od obične hobotnice razlikuje se najviše po krakovima, koji su kod tračana tanji i znatno duži, i do 7 puta dulji od tijela. Dužina tijela mu je uobičajeno 60-ak cm, a maksimalna zabilježena duljina je 150 cm te težina 2 kg.

Tamnocrvene je boje s bijelim točkama ali imaju sposobnost brze promjene boje tijela. Kao i obična hobotnica (Octopus vulgaris) na svakom kraku ima po 2 reda prianjaljki, koje imaju višenamjensku ulogu: služe im za prianjanje na podlogu, istraživanje okoline te hvatanje plijena, ali i za korištenje „alata“ poput kamenja, ljuštura školjkaša itd.

Zanimljivo je da je svaka prijanjaljka za krak pričvršćena mišićnom bazom te se može okretati u bilo kojem smjeru.

Inače, rasprostranjena je uz obalu Sredozemnog mora i Atlantskog oceana. S obzirom na to da preferira toplija mora, u Jadranu pretežito obitava na jugu. Na globalnoj IUCN-ovoj listi tračan je naveden kao najmanje zabrinjavajuća vrsta u sislu ugroženosti (LC), objašnjavaju iz pulskog akvarija.

I.N.