VIDEO Tip na Facebooku objavio "bizaran ulov" - Evo zašto je ovo ilegalno i nehumano

Divlje svinje u Jadranskom moru sve su viđenija pojava. Uvijek u medije dođu pozitivne priče, u kojima se piše kako su preplivali određenu duljinu te sretno stigli na kopno. I mi smo ih objavili nekoliko. No nažalost, dogodi se ponekad i neka ovakva.

U Facebook grupi More, jedan je korisnik objavio snimku divlje svinje u moru koja ne daje znakove života, a prethodno je privezana konopcem za plovilo.

- Ribe nema... j**i ga... ha... šta je, tu je... - kazao je mlađi muškarac dok snima ovaj prizor, prebacujući nakratko krupni plan na sebe.

Uz video je napisao komentar: "Bizaran ulov".

Netko je ispod videa komentirao: "U Osoru je sve moguće", sugerirajući na to da se događaj odvio u akvatoriju otoka Lošinja i Cresa.

Divljim svinjama nije problem plivati 12 sati, preplivati i 15-ak nautičkih milja ili oko 27 kilometara, tako da nimalo nije rijedak slučaj da ih možete uočiti kako plivaju u moru. Plivaju u potrazi za novim staništima gdje će imati dovoljno hrane za sebe i potomke, a nerijetko bježe i od raznih ljudskih aktivnosti na moguće mirnija područja.

Kopnenu divljač NIJE DOZVOLJENO loviti u moru!

Iako nije jasno kako je životinja dospjela u ovakvo stanje (autor nije objavio detalje), treba podsjetiti da je sva divljač u lovištima javno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, te su dana na upravljanje lovoovlašteniku. Lovoovlaštenik ima pravo pomoći divljači na području lovišta kojim upravlja, a more nije i ne može biti dio lovišta, bez obzira na to što se divljač iz nekog obližnjeg lovišta nalazi u njemu.

Dakle, divljač u moru nitko nema pravo hvatati niti loviti. Jedini zakon koji se približio toj problematici je Zakon o zaštiti životinja, točnije članak 48., st.3., koji kaže:

"Hvatanje živih životinja ili usmrćivanja životinja na način koji uzrokuje trajnije patnje, osim ako je to iznimno opravdano znanstvenim istraživanjima i radi pomaganja određenoj populaciji".

Podsjetimo na jednu sličnu priču iz 2020. godine u kojoj je snimljen video, na kojem je skupina otočana veslom zatukla vepra u moru. Nakon događaja PU splitsko-dalmatinska pokrenula je kriminalističku obradu povodom snimke koja je zgrozila javnost.

U međuvremenu, čovjek koji se predstavio da je akter ovog videa, nazvao je našu redakciju da bi dopunio priču ili se pak opravdao što to nije napravio kad je javno objavio snimku:

- Divlju svinju nisam ubio, već je pronašao kraj uzgajališta, pa vezao i odvukao. A vi pripazite ubuduće što pišete - zaprijetio je novinaru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUŽNE SCENE NA FACEBOOKU Vepar plivao morem, pa ga zatukli veslom? | | Morski HR
U posljednje vrijeme veprovi u Jadranskom moru su sve viđenija pojava. Uvijek u medije dođu pozitivne priče, u kojima se piše kako su preplivali određenu duljinu te sretno stigli na kopno. Nažalost,