VIDEO Teslom se probijali kroz Liku i shvatili: "Baterija ovo neće izdržati!"

Neki vozači koji su se jučer i danas zatekli u Lici i Gorskom kotaru odlučili su pod svaku cijenu doći kući. Priče dva vozača koje prenosi Dalmacija Danas, srećom su završile sretno.

Usprkos brojnim upozorenjima medija i nadležnih službi, jučer se na snijegom zametenim cestama u Lici i Gorskom kotaru zatekao poveći broj vozila. Dok je većina poštovala privremenu prometnu signalizaciju i upute policije da zaustave vozila i potraže skloništa, neki su odlučili okušati sreću i završiti putovanje bez duljih stajanja.

Među upornijim putnicima našli su se navijači iz Dalmacije koji su na utakmicu u Zagreb u nedjelju ujutro krenuli Teslom. Došli su preko Knina, kako kažu, bez problema i zakašnjenja, no ubrzo su počele pristizati obavijesti o problemima na cestama. Pošto nisu htjeli prespavati u Zagrebu, odlučili su krenuti prema Lici, ispričali su za Dalmaciju danas.

Problemi  ih dočekali kod Macole gdje su se nadali  pronaći punjač

- Macola je bila potpuno zakrčena, nije se moglo ni približiti odmaralištu. Ispred je bilo parkirano minimalno sto automobila i jedino smo mogli parkirati na zaustavnom traku - rekli su. Prije tunela Sv. Rok sišli su s autoceste i krenuli prema Gračacu, no kod kružnog toka su naišli na policijske službenike koji su im kazali da je cesta prema Dalmaciji zatvorena.

- Kako smo čuli da su svi smještajni kapaciteti bili zauzeti i morali smo ostati spavati u autu, odlučili smo se za pokušaj proboja. Naime, u slučaju da smo ostali spavati u autu u Gračacu, ne debelim minusima, baterija ne bi izdržala do jutra. Nismo htjeli riskirati smrzavanje ni ostanak bez auta pa smo se dobro raspitali s lokalnim stanovništvom koje nam je ukazalo na njihove makadamske i druge sporedne puteve - navode navijači, koji su lokalnim cesticama uspjeli doći do Malovana.

KRONIKA IDIOTIZMA Prošli 10 zabrana i zaglavili - Vatrogasci išli pješke kilometrima kroz mećavu i 8 sati ih izvlačili!
Neodgovorni vozači noćas su prouzročili višesatnu dramu izvlačenja oko šezdeset osoba zarobljenih u snijegu kod tunela Ledenik na autocesti Zagreb - Split. Kako je Jutarnjem listu ispričao Mile Ročak, zapovjednik vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta, akcija izvlačenja trajala je od 21 sat do ju…

- Između Malovana i Otrića nas je uhvatilo takvo snježno nevrijeme koje nikada u životu nisam doživio. Tada mi je postalo jasno zašto je policija zabranila sav promet - rekao je vozač, ističući da često putuje za Zagreb čak i zimi, no da je jučerašnja situacija neusporediva s bilo čime što je do sada vidio.

- Vozimo cestom, i odjednom se više nije vidio put. Na uzbrdici nismo smjeli stati jer ako staneš gotovo je. Odjednom naletiš na brdašce sniga, na nanos od metar i pol. Više se nije znalo di je cesta, nije više bilo znakova. Neću vas lagati, adrenalin i strah u tim trenucima bili su na vrhuncu - ispričao je u dahu.

Vozač mislio da su ceste zatvorene zbog navijača i nereda: "Ubuduće ćemo pratiti prognozu"

Vozač Tesle je također istaknuo da je mislio kako su ceste zatvorene zbog navijača i nereda, a ne zbog vremenskih neprilika, te da će u budućnosti bolje pratiti prognozu, a po ovakvom se vremenu svakako više neće nigdje uputiti, što savjetuje i čitateljima.

U sličnoj su se situaciji našli i Splićani koji su za vikend boravili u Lici. Htjeli su uživati u zimskim radostima na području Plitvičkih jezera i okolice, a u ponedjeljak su se zaputili kući, navodi Dalmacija Danas.

Pošto je cesta preko Gračaca bila zatvorena, vozilom su se probijali preko Baških Oštarija, Gospića, pa dalje na Karlobag i Jadranskom magistralom u smjeru juga. Kasnije u vožnji stanje se normaliziralo, no snimke su i dalje fascinantne.

Rade Popadić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: HGSS vozačima koji su zapeli u snijegu: “Nipošto ne izlazite iz automobila!”
Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević otkrio je za 24 sata kako se ponašati i što napraviti kad automobilom zapnemo u snijegu. - Ne možeš puno ako ne možeš ni naprijed ni nazad. Najbolje je ostati u upaljenom autu ili ga povremeno paliti. Nikako izlaziti iz auta, a u