VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu

CRES - Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu.

Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine deset mjeseci tijekom kojih je pomagao u brojnim aktivnostima.

Za projekt Balkan Detox LIFE ispričao je video priču o spašavanju supova na otoku Cresu, gdje je pomagao u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli.

- Mladi supovi ljeti počinju letjeti, ali neki završe u moru. To su uglavnom događa jer ih brodovi uznemire pa krenu u let prerano. Ako ih se brzo ne spasi, utope se - navodi Matthieu u videu. Dodaje da ih je tijekom prošlog ljeta spašeno 11.

Supovi se nakon oporavka u Centru Beli puštaju u prirodu, a na neke od njih stavljaju se GPS uređaji kako bi ih se na njihovim putovanjima pratilo mjesecima, čak i godinama. U drugom videu francuskog volontera pogledajte koja je sve mjesta istražio bjeloglavi sup Tarej:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Iscrpljeni bjeloglavi sup sletio na Hvar
ZASTRAŽIŠĆE - Bjeloglavi sup sletio je kod Zastražišća na Hvaru. Pronađen je iscrpljen i trebala mu je pomoć. Ne zna se otkud je doletio, a ni stariji mještani ne pamte da je ta zaštićena vrsta ikad prije viđena na njihovu otoku. Hvarani su supu odmah pritekli u pomoć. Bjeloglavog supa