VIDEO Snimili urušavanje skupe vjetroturbine u more

Tijekom prošlotjednog redovitog održavanja vjetroturbine u Irskom moru pokraj obale Velike Britanije došlo je do nezgode u kojoj na sreću nitko nije stradao. No potpuno su uništena krila jedne vjetroturbine koja se s platforme survala u more.

Nesreća se dogodila tijekom redovitog održavanja vjetroturbine na Vattenfallovoj vjetroelektrani Ormonde u Irskom moru. Incident se, kaže izvješće, dogodio slučajno na brodu dizalici koji je u vlasništvu tvrtke za održavanje MPI Offshore.

U trenutku kada su 61 metar duge lopatice vjetroturbine bile na dizalici došlo je do urušavanja konstrukcije pa su dijelovi vjetrourbine skupa s 3 tone teškim držačem lopatica završili u moru.

Stanovnici obale te obližnji brodovi upozoreni su na krhotine – fragmente staklenih vlakana te dijelove lopatica – koji bi se mogli nasukati na obalu. Osim 126 tona teških lopatica i 3 tone teškog držača lopatica, u moru je završilo i rotacijsko čvorište skupa s motorom, baterijama, električnim ormarićima i drugim komponentama.

Istraga o incidentu je u tijeku, a o kojoj materijalnoj šteti je riječ nije navedeno.

J.K.