VIDEO Snimili rijetko viđenu ribu prozirne glave koja živi na granici potpunog mraka

Riba je dosad viđena tek 9 puta, no ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli snimiti ovo  neobično stvorenje prozirne glave koje živi na granici svjetla i tame.

Znanstvenici su u kalifornijskom zaljevu Monterey, na dubini od više stotina metara, snimili neobičnu ribu gomoljaste prozirne glave i velikih zelenih očiju. Čudnovata riba poznatija je kao riba bačvica (Macropinna microstoma) i dosad su je jedino primijetili istraživači s Instituta Monterey Bay Aquarium.

Uz pomoć robotskog vozila na daljinsko upravljanje dosad su zaronili više od 5600 puta u nadi da će snimiti ribu bačvicu, no to im je uspjelo tek prošli tjedan. Uočili su je na dubini od 650 metara, u Monterey Submarine Canyonu, jednom od najdubljih pomorskih kanjona na pacifičkoj obali.

– Svi smo znali da je ovo vrlo vjerojatno iskustvo koje se događa jednom u životu. Oči ovog stvorenja nevjerojatno su osjetljive na svjetlost zbog čega se nalaze praktički na vrhu glave. Ispred očiju nalaze se dvije tamne kapsule koje ribi pomažu u raspoznavanju mirisa – ispričao je stariji akvarist Thomas Knowles.

Riba bačva može se pronaći od Beringovog mora, Japana do Baje u Kaliforniji. Žive na dubinama od 600 do metara, odnosno na granici potpunog mraka, a znanstvenici još ne znaju kolika je populacija ovih riba. Hrane se zooplanktonima i meduzama, a plijen love iz prikrajka, nepomično čekajući pravu priliku.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1472485317307424768?s=20

J.K.