VIDEO Snimili neobično ponašanje ugrožene vrste koju je moguće vidjeti i u Jadranu

O ovoj vrsti malo se zna. Poznato je da nastanjuje cijelo Sredozemno more, a rado boravi i u Jadranu gdje se najčešće pojavljuje uz otoke srednjeg Jadrana te uz zapadnu obalu. Prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) riječ je o ugroženoj vrsti koja se nalazi na crvenom popisu.

Golub uhan (Mobula mobular) pripada redu pravih raža, a zovu ga još i morski vrag. Može narasti do 520 centimetara duljine i doseći masu od 300 kilograma. Uglavnom nastanjuje istočni Atlantik, no moguće ju je pronaći i u drugim morima. Voli otvoreno more gdje se hrani pelagičkim račićima i plovama manjih riba.

Prema informacijama Instituta Plavi svijet procjenjuje se da je tijekom ljetnih mjeseci u srednjem i južnom Jadranu prisutno više od 3 tisuće jedinki goluba uhana, koji u jesen kreću dalje prema jugu i vjerojatno izlaze iz Jadrana.

Ova elegantna morska stvorenja snimljena su i na obali Floride, u pomalo neobičnom ponašanju. Snimka nas je baš nasmijala, a nadamo se da će i vama uljepšati dan.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Stvorenja jadranskih dubina o kojima ste najmanje znali