VIDEO Snimili divljaka na jet skiju kod Čiova: “Glisirao svega desetak metara od obale!”

SLATINE – Na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode objavljena je snimka s plaže u Slatinama na Čiovu.

Prema svjedočenju brojnih posjetitelja plaže, jedan mlađi muškarac vozio je jet ski i svega desetak metara od obale divljao i radio krugove po moru.

Netko je primjetio i da se vjerojatno radi o privatnom jet skiju, jer je na onima koji se iznajmljuju većinom ugrađeno daljinsko gašenje, upravo radi ovakvih idiota.

Podsjećamo da gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje.

Prolazak glisera i brodica na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) do područja na kojem glisiranje nije zabranjeno moguće je obavljati najmanjom mogućom brzinom.

Ako se glisiranjem obavlja gospodarska djelatnost, gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) prolazak moraju obavljati u propisano označenim morskim prolazima.

Područja na kojima je motornim brodicama i brodicama na mlazni pogon zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom odnosno glisirati, određuje nadležna kapetanija te se takva područja objavljuju u službenim pomorskim navigacijskim kartama i publikacijama.

Sportske i druge aktivnosti mogu se obavljati na plovnom putu samo uz prethodno odobrenje kapetanije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVILA PLOVIDBE 2 Red u lukama i na moru