VIDEO Širenje valova jutrošnjeg jakog potresa u Jadranu: Za 20-ak sekundi je stigao do prvih otoka Kvarnera i Dalmacije!

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) objavio je animaciju koja pokazuje kako su se širili valovi na zemljinoj površini generiranih potresom magnitude 5,7 koji se danas u 7 sati i 7 minuta dogodio u podmorju Jadranskog mora, na području talijanske pokrajine Pesaro Urbino.

Valovi plave boje označavaju područje tla koje se brzo kreće prema dolje, a valovi crvene boje pokazuju da se tlo kreće prema gore. Intenzitet boje je veći za brže vertikalne pokrete, javlja Dalmacija danas.

Svaka sekunda animacije predstavlja jednu sekundu u stvarnom vremenu. Kako se može vidjeti na animaciji, valovima je bilo potrebno dvadesetak sekundi da stignu od epicentra do prvih hrvatskih otoka zadarskog arhipelaga i juga Istre.

Brzina i amplituda seizmičkih valova ovise o karakteristikama seizmičkog izvora, vrsti tla preko kojeg prolaze te o topografiji. Valovi se stoga ne šire jednoliko u prostoru i mjesta koja se nalaze na istoj udaljenosti od epicentra potresa zahvaćaju na potpuno drugačiji način.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Objavljene prve snimke razornog potresa u Italiji
Italiju je jutros u 7.07 sati zatresao potres magnitude 5,7 po Richteru, a dobro se osjetio diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije, pa čak i do Zagreba! #Earthquake (#terremoto) possibly felt 39 sec ago in #Italy. Felt it? Tell us via:📱https://t.co/LBaVNedOuH🌐https://t.co/AXvOM7ICIP
Seizmologinja: Moguće su značajne štete od potresa u Italiji
Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske, komentirala je snažni potres koji je pogodio središnju Italiju, a koji se osjetio i diljem Hrvatske. - To je potres koji se klasificira kao vrlo jak potres, magnitude 5,7 i u epicentralnom području može izazvati štete, s tim da te…