VIDEO: RONJENJE PORED VRULJE Kako izvor vode izgleda na dnu mora?

Vrulje su podmorski izvori u kojima izbija slatka voda iz podzemlja susjednoga kopna; nalaze se u blizini istočne jadranske obale i otoka.

Vrulje su najčešće skrivene u modrim dubinama Jadrana pored često nedostupnih obala, ali ponekad ih prepoznajemo po drukčijoj teksturi morske površine koja je neovisna o uobičajenome mreškanju ili valovima.

Nastaju pod utjecajem hidrostatskoga tlaka u podzemnim krškim kanalima, koji završavaju ispod morskoga dna. Vrulje su se formirale kao izvori, tipično speleološki objekti jamskog tipa, prije i za vrijeme posljednjeg ledenog doba. Postglacijalni porast mora dovodi ih ispod morske površine, no hidrostatički tlak vode u krškom sustavu je dovoljan da osigura istjecanje svježe vode u more i spriječi ulazak mora u sustav.

Iskorištavaju se i za opskrbu stanovništva pitkom vodom u obalnom pojasu na kopnu i na otocima.

Povremene su vrulje iz kojih voda izvire samo u razdobljima s dovoljno padalina, dok u razdoblju suše prestaje istjecati. Takve vrulje tipične su za jadranske otoke i za poluotok Pelješac, ali se javljaju i uz niske dijelove obale. U periodima suše obično kroz njih u periferni dio sustava prodire morska voda.

U tzv. stalnim vruljama vodeni tlak je uvijek dovoljan da osigura stalno istjecanje svježe vode u more. Najčešće se nalaze na obali, iako ih nekoliko manjih ima i pored većih otoka, npr Cresa. Te su vrulje spojene na krški sustav čije su rezerve vode dovoljno velike, ili je slivno područje dovoljno prostrano da i tijekom dugotrajne suše ima dovoljan priljev vode. Najviše stalnih vrulja ima u podnožju velikih planina – Učke, Velebita, Biokova i u Konavlima. Najpoznatije su vrulje u zaljevu Velike vrulje (krajnji sjeverozapadni dio Makarskoga primorja).

Vrulju sa snimke, snimio je naš suradnik Vedran Dorušić, roneći u uvali Žrnovnica koja se nalazi između Senja i Novog Vinodolskog.

– Vrulje se često vide na površini mora ali ju je teško vidjeti u moru. Naime razlika u temperaturi vode i mora te razlika u slanosti, stvara zamućenost. I obično to ne možete snimiti jer je sve oko vas mutno. Ipak evo u jednom ronjenju ukazala se prilika snimiti ovo – kaže Vedran.

– Iako na prvi pogled izgleda da izlazi vrela voda, zapravo brzo osjetite hladnoću. U uvalama pod Velebitom gdje ima puno vrulja u ovom periodu na površini možete piti – vodu. Ovo vrijedi za proljetni period kad je puno padalina – pojašnjava.

A kako izgleda vrulja pod morem, iz prvog reda možete pogledati upravo na ovom videu.

Jurica Gašpar