VIDEO Riba koja živi ukopana u pijesku - Jedina vrsta iz porodice bežmeka koja naseljava Jadransko more

Bežmek ili batoglav (Uranoscopus scaber) bentoska je vrsta koja živi potpuno ukopana u pijesak te ima vrlo zanimljiv način hranjenja. Svoj plijen mami dugačkim jezičkom te naglim pokretima izlazi iz pijeska pri čemu savija tijelo za više od 60°, objašnjavaju stručnjaci iz pulskog akvarija.

Kako dalje opisuju iz akvarija, kožnati jezik ove ribe smješten je na vrhu unutrašnje strane donje čeljusti, a sitni zubi raspoređeni su u dva reda u gornjoj te u jednom u donjoj čeljusti. Oči i usta smješteni su na gornjem dijelu glave što mu olakšava lov plijena. Hrani se ribama, osobito oslićem i trljama, ali i manjim rakovima, bodljikašima, mekušcima, kolutićavcima i algama.

Jedina je vrsta iz porodice bežmeka (Uranoscopidae) koja naseljava Jadransko more, a zabilježen je duž cijelog Jadrana na dubini od 15 do 400 m. Prema IUCN-u ubraja se u najmanje zabrinjavajuće (LC) svojte, objašnjavaju stručnjaci.

Kako opisuje Fish Base, bodlje ramena koje bežmek posjeduje, mogu nanijeti bolne ubode. Obično se nalazi zakopan u pijesku ili blatu. Opremljen je akustičnim aparatom koji generira i akustične i električne impulse. Aktivnost električnog pražnjenja pokazuje dva vremenska obrasca: refleksivna pražnjenja kratkog trajanja (milisekunde), izazvana mehaničkom stimulacijom, i ona mnogo duljeg trajanja (nekoliko sekundi) promatrana samo tijekom ljetnog mrijesta.

Ova vrsta sugestivno predstavlja prijelazni oblik u evoluciji električnih organa u ribama. Jedna je od rijetkih riba sposobnih za bioelektrogenezu, odnosno sposobnost stvaranja električnog naboja.

I.N.