VIDEO Razvijaju tzv. leteći čamac na baterije za lokalna putovanja

Jedna norveška tvrtka u procesu je razvoja malog električnog hidroaviona, koji bi u velikoj mjeri mogao promijeniti lokalni putnički promet.

Kažu da će ovo biti neka vrsta letećeg čamca na baterije, koji će Norvežanima omogućiti fleksibilnu mobilnost, a s druge strane proizvodit će manje buke i imati nultu emisiju. Norveška vlada potiče razvoj ovakvih koncepata javnog prijevoza sufinanciranjem istraživanja u iznosu od 1,8 milijuna dolara.

Stručnjaci iz Centra za testiranje prototipova u Trondheimu kažu da se od novog hidroaviona očekuje bolja funkcionalnost trupa koji bi trebao omogućiti zrakoplovu da poleti najmanjom mogućom silom. Poseban je izazov, tvrde, pronaći vrhunsku kombinaciju aero i hidrodinamike, piše norveški Gemini News.

Električni hidroavion trenutačno se nalazi na testiranju trupa u SINTEF-ovom, 260 metara dugom brodskom modelu spremnika u Trondheimu.

– Testiramo trup tako da ga vučemo pod različitim kutovima, te gledamo kako to utječe na otpor u vodi. To će nam dati podatke koje možemo koristiti za računalnu simulaciju faze polijetanja. Usporedit ćemo rezultate i nakon toga predložiti načine kako poboljšati trup da ispuni tražene zahtjeve – kaže istraživač SINTEF-a Kourosh Koushan.

Tvrtka Elfly, koja je razvila koncept “letećeg čamca na baterije”, u spomenutom istraživačkom centru  trenutačno testira četvrtu verziju trupa budućeg električnog hidroaviona.

Ukoliko njihov koncept zaživi, norveški zrakoplov budućnosti bit će tiši, ekološki prihvatljiv i moći će letjeti na kraćim rutama, pri brzini od 250 km/h. U kompaniji Elfly smatraju da je glavni razlog zašto hidroavioni već nisu rasprostranjeni taj što današnji zrakoplovi imaju motore s unutarnjim izgaranjem koji usisavaju kisik i slanu vodu, koja pak nagriza motor.

No prelaskom na struju taj bi problem trebao biti riješen. Osim za prijevoz putnika, ovakvi hidroavioni moći će prevoziti i teret, a cilj je do 2030. u Norveškoj pustiti u promet barem 20 ovakvih zrakoplova.

Kako izgleda i zvuči leteći električni čamac pogledajte u priloženom videu.



J.K.