VIDEO Prvi put javnosti prikazana 3D simulacija Pelješkog mosta s pristupnim cestama

KOMARNA – Hrvatske ceste objavile su promotivni video koji prvi put donosi 3D simulaciju ceste preko Pelješca. Kako navode iz HC-a, najveći nacionalni projekt izgradnje infrastrukture zbog svoje složenosti podijeljen je u više zasebnih ugovornih cjelina.

Cesta dužine 32, 5 km od čvora Duboka do čvora Doli imat će dva tunela, dva vijadukta i četiri mosta od kojih je najzahtjevniji Pelješki most kojeg gradi kineski konzorcij. Most će prelaziti preko Malostonskog zaljeva u dužini 2.4 kilometra.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika, a svaki kolnik ima voznu traku i zaustavnu traku. Most ima i vjetrozaštitnu ogradu. Ukupna širina mosta iznosi 22, 5 metara, a visina pilona nad kolnikom iznosi 40 metara.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Preko Malostonskog kanala prelazit će most Ston, dužine oko 400 metara, tuneli će biti na njegovu ulazu i izlazu, što je posebno zahtjevan pothvat. Na animaciji je vidljiv i tunel na dionici Duboka – Sparagovići dužine 2500 metara.

Investitor još ističe da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, što je tek nešto niže od Zagrebačke katedrale, a da će se za izgradnju mosta utrošiti 33.700 tona čelika. Za ilustraciju se navodi da je za izgradnju Eiffelova tornja u Parizu trebalo 7300 tona čelika.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Jedini problem je u tome što se još ne zna tko će i kada graditi pristupne ceste za most kojeg će, sve je izvjesnije, kineski investitori završiti puno prije nego ceste dviju obala koje bi trebao spojiti.

D.G.