VIDEO Prvi Lidlov kontejnerski brod uplovio u luku Koper

Kontejnerski brod Talassa brodara Tailwind Shipping Lines proteklog vikenda je prvi put stigao u Luku Koper. Riječ je o novoj brodarskoj kompaniji koju je početkom ove godine osnovao njemački maloprodajni gigant Lidl.

Rastuće vozarine i kašnjenja u kontejnerskom brodskom transportu pogoršavaju situaciju, a sve je to utjecalo da Lidl, koji pripada Schwarz Grupi (Schwarz Gruppe), “ode” u brodovlasnike. Vijest o tome da je Lidl u pregovorima s brodarskim kompanijama objavljena je u travnju u njemačkom trgovačkom izdanju časopisa Lebensmittel-Zeitung.

Lidl, koji upravlja s oko 11.200 trgovina i aktivan je u 32 zemlje, navodno traži veću dosljednost i fleksibilnost u upravljanju dijelovima svog opskrbnog lanca. Časopis navodi da je Lidl prvo pokušao investirati u već postojeću brodarsku tvrtku prije nego što je ipak odlučio pokrenuti vlastitu tvrtku i kupiti brodove.

Novi brodar na tržištu je prisutan od lipnja ove godine s flotom od četiri kontejnerska broda.

Alphaliner javlja da je Lidlov Tailwind kupio jedan i unajmio tri manja kontejneraša. Unajmljena su dva sestrinska broda Wiking i Jadrana od 4.957 TEU, duga 255 metara, u vlasništvu tvrtki Reederei Tamke i Peter Doehle. Navedena plovila izgrađena su 2014. i 2016. godine u Kini. Tailwind je u najam uzeo i Merkur Ocean od 3.868 TEU, u vlasništvu tvrtke Vinnena, piše Splash247. Lidlova novonastala brodarska kompanija je također od Petera Doehlea kupila kontejnerski brod Talassa od 5.527 TEU. Nema informacija o cijeni koju je Lidl platio za ovaj kontejneraš izgrađen 2005. godine, piše Pomorac.hr

Prema Alphalineru, četiri kontejnerska broda od 2.750 do 5.500 TEU plovit će u sklopu nove usluge Panda svakih 16 dana, povezujući Taicang, Ningbo i Dachan Bay u Kini s Koperom, Barcelonom i Rotterdamom. Luka Koper je također uključena u rotaciju kao jedina luka na Jadranu, objavila je Luka Koper.

Prvi od Lidlovih brodova koji je sredinom ovog mjeseca stigao u Europu, točnije u Barcelonu, bio je Wiking od 4,957 TEU.

I.G.