VIDEO Pronađen nestali teretni brod kako pluta pučinom, posada je na sigurnom

Indonezijske vlasti izvjestile su da je teretni brod koji je nestao prije nekoliko dana lociran u ponedjeljak navečer s posadom na sigurnom. Objavljeno je malo detalja, no izvješća pokazuju da se brod premještao u luku Dobo s 16 članova posade. Kapetan i strojar bili su bolesni i evakuirani.

Brod Mutia Ladjoni 7 od 3861 dwt pronađen je kako pluta nakon što je ostao bez pogona. Teretni brod isplovio je iz luke Timika u Indoneziji na zapadnoj Novoj Gvineji u srijedu, 9. studenoga. Ruta je zahtijevala da brod nastavi do luke Bontang na otoku Borneo. Vlasnik broda, PT Pelayaran Surya Bintang Timur, izvijestio je da su izgubili kontakt s teretnim brodom u petak i da nisu mogli dobiti brod na radiju u subotu, piše The Maritime Executive.

Tim koji je vodio operaciju traganja i spašavanja vjerovao je da je Mutia Ladjoni 7 promijenio kurs kako bi se zaustavio za dopunu goriva u Dobu prije nego što je brod ostao bez napona. U operaciji su sudjelovala plovila iz više SAR okruga, kao i indonezijska mornarica i lokalna policija. Također su zatražili pomoć od ribarskih brodova u regiji, preonsi Pomorac.hr.

Šef okruga Basarnas Ambon, koji je vodio potragu, izvijestio je da su brod locirali u ponedjeljak navečer. Bio je u potpunom “blackoutu”, vjerojatno je ostao bez goriva. Izvješća su također pokazala da su se cijevi za gorivo zaprljale blatom. Plovilo je plutalo nekoliko dana.

“Jutros je 16 članova posade evakuirano u Dobo, a dvije osobe su odmah prebačene u bolnicu kako bi im se pružila medicinska pomoć”, rekao je šef Basarnas Ambon u izjavi nakon što je Mutia Ladjoni 7 stigao u luku u utorak ujutro. Naveli su da je kapetanu i strojaru pozlilo dok je plovilo plutalo te su evakuirani u bolnicu.

Operacija traganja i spašavanja proglašena je završenom, a brodovi su se vratili u bazu. Basarnas je rekao da će surađivati ​​s vlasnikom broda na povratku posade.

Mutia Ladjoni 7, koji je izgrađen 1983. i sada je registriran u Indoneziji, upravlja međuotočnim prijevozom tereta i općom linijom. Brod je iskrcao svoj teret prošlog tjedna i putovao je samo s balastom na trenutnom dijelu svog putovanja. Vlasnik broda izvijestio je da upravlja sa šest brodova kapaciteta od 2000 do 7000 dwt.

D.G.