VIDEO Pronađen bucanj težak 2 tone – Iznenađeni i stručnjaci

Loveći tunu u blizini mjesta Ceuta, na sredozemnoj obali Maroka, prekoputa Gibraltara, ribari su uhvatili najveću ribu koju su mogli zamisliti. Tri metra dug i 2 tone masivan bucanj uhvaćen je slučajno, a poslije je vraćen u more.

Ne bi to bilo ništa neobično da nije riječ o najvećem bucnju koji je ikad uhvaćen u mrežu na Mediteranu, a morski biolozi tvrde da su o ovakvim dimenzijama bucnja čitali samo u stručnoj literaturi.

Foto: Veliki bucanj uhvaćen 1910, težina je procijenjena na 1600 kg/Wikipedia

Ogromni bucanj zapleo se u ribarsku mrežu pored mjesta Ceuta, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Veličina ribe nije iznenadila samo ribare, već i stručnjake koji nisu da tako velika riba uopće zalazi u ovo područje.

Dobra je vijest da je nakon klasičnog ribarskog fotografiranja s najvećim mogućim ulovom, bucanj pušten na slobodu. I u Jadranu smo znali imati situacije gdje su ribari slučajno ulovili bucnja pa ga pustili u more, no ti primjerci bili su daleko manji od ove sredozemne mrcine.

Veliki bucanj živi u tropskim i toplijim morima, osjetljiv je na hladnoću pa dulji boravak na temperaturama ispod 12°C ubija ovu ribu. Živi na otvorenom moru, najčešće u oceanima, a većinu svog vremena provodi u dubinama većim od 200 metara.

Foto: Splitska peškarija / Facebook

Stalno prebivalište velikog bucnja je istočni Tihi ocean od Kanade pa sve do Perua i Čilea, zapadni Atlantski ocean od Newfounlanda do Argentine, istočni Atlantski ocean od Skandinavije do južne Afrike, a ponekad zaluta na Baltik i u Mediteran.

U Guinessovoj knjizi rekorda veliki bucanj spominje se kao najveća koštunjača i kao riba s najvećim brojem jajašaca.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ribar pustio natrag u more 200 kg tešku ribu bucanj: „Neka beštija živi“
Ribari kod Rogoznice ulovili na parangal i pustili bucnja teškog 300 kg