VIDEO Prekrasan prizor koji ledi krv u žilama

Kada ste nasred oceana nikad ne znate na što ćete sve naletjeti. Sve ovisi o tome koliko ste daleko od obale, jeste li u području bogatom ribom i koliko ste uporni. No ono što je prije dva mjeseca doživjela Analia Giorgetti uz obalu Argentine, i to na svoj rođendan, čista je sreća.

Analia je to jutro odlučila uzeti dasku i malo proveslati oceanom uz argentinsku obalu. Ni u snu nije sanjala da će joj ta rekreacija ostati u pamćenju cijeli život. Dok je mirno veslala pored nje su se stvorila dva golema znatiželjna kita.

– Bio je to prekrasan trenutak. Niti u jednom trenutku nisam osjećala strah. Kitovi su bili miroljubivi i prijateljski raspoloženi, kao da su mi došli u posjet. Ponašali su se poput znatiželjne djece, a u jednom trenutku jedan od njih me dotaknuo po ruci – ispričala je BBC-u uzbuđena veslačica, koja kaže da ju je adrenalin nakon ovog bliskog susreta držao do kasno u noć.

Susret veslačice i znatiželjnih nježnih morskih divova zabilježio je dron, a snimku možete pogledati u nastavku.

Inače, Argentinsko more nalazi se u južnom dijelu Atlantskog oceana i spada među najtoplija mora na svijetu. U njemu se sudaraju hladna Falklandska struja koja stiže s juga i topla morska struja koja stiže sa sjevera iz smjera Brazila. Ono je riznica je bioraznolikosti, a u njemu se nalaze dva međunarodna zaštićena područja, jedno nacionalno i više pokrajinskih morskih rezervata.

Argentinsko more bogato je planktonima, algama, sardinama i inćunima stoga ne čudi što u to područje rado svraćaju morski psi, morski slonovi, morski lavovi te golemi kitovi poput ova dva znatiželjnika iz videosnimke, koji su jednoj veslačici uljepšali rođendan i darovali nezaboravnu uspomenu za cijeli život.

J.K.