VIDEO Preko Atlantika će idući mjesec zaploviti brod kojeg će vući – padobran!

Francuski ro-ro brod Ville de Bordeaux biti će prvi komercijalni brod koji će ploviti pomoću tzv. Seawing sustava. Riječ je o tehnologiji koja kombinira zmajarenje i plovidbu.

Sustav je dizajnirala kompanija Airseas, a brod će na svom prvom testnom putovanju od Francuske do SAD-a prevoziti Airbus-ove glavne zrakoplovne komponente. Tijekom plovidbe Atlantikom koristiti će Seawing sustav, odnosno svojevrsni padobran i, naravno, jake atlantske vjetrove. Transatlantsko putovanje starta idući mjesec, a ispitivanje novog sustava trajat će pola godine.

Seawing sustav kombinira tehnologiju kakva se koristi u zmajarenju te automatizirani sustav kontrole leta, a upotrebljava se jednostavnim pritiskom na gumb. Ugradnja sustava na brod traje svega 2 dana, a patentirao ga je jedan od bivših Airbus-ovih inženjera.

Seawing u punoj veličini podrazumijeva parafoil odnosno tkaninu kakva se upotrebljava za padobrane, veličine 1000 četvornih metara, a koja se podiže na visinu od 300 metara gdje hvata snagu vjetra i tako pokreće plovilo.

Vjeruje se da će ovakav sustav omogućiti prosječno smanjenje potrošnje goriva i emisiju stakleničkih plinova za čak 20%.

K.B.