VIDEO Pogledajte transport najstarijeg drvenog broda na svijetu

Krajem godine na platou u Gizi, nedaleko od velikih piramida, otvara se najsuvremeniji muzej na svijetu, u kojem će, između mnoštva neprocjenjivih artefakata, biti izložen i najstariji sačuvani brod na svijetu.

Solarni brod kralja Khufu-a pronađen je 1954. godine, a do nedavno je bio izložen u specijalno napravljenom prostoru, nedaleko od lokacije na kojoj je pronađen.

Brod je star 4600 godina pa je i operacija njegova preseljenja na novu lokaciju morala biti pomno osmišljena. Pripreme su trajale 6 mjeseci, a prijevoz drevnog broda s jedne lokacije na drugu čak 10 sati, piše The Maritime Executive.

– Cilj nam je sačuvati najveći, najstariji i najvažniji drveni artefakt u povijesti čovječanstva. Želimo ga sačuvati u Velikom egipatskom muzeju i na odgovarajući način prikazati svijetu – istaknuo je egipatski ministar turizma i starina.

Brod duljine 43,5 metra i širine 5,79 metara teži 45 tona, prevezen je u svoj novi dom modularnim transporterom koji je vozio brzinom od jednog kilometra na sat.

Brod će biti trajno smješten u Velikom egipatskom  muzeju, najvećoj modernoj građevini u Egiptu, u kojoj će biti pohranjeno na tisuće predmeta koji dokumentiraju bogatu egipatsku povijest. Među njima će biti i blago faraona Tutankamona – više od 5 tisuća predmeta pronađenih još od 1922.

Veliki egipatski muzej nalazit će se na platou u Gizi, prostirat će se na milijun i pol četvornih metara, a očekuje se da će privući milijune posjetitelja iz cijelog svijeta.

K.B.