VIDEO Pogledajte što ova životinja može zahvaljujući snažnom repu

Ženka morskog krokodila snimljena je u rijeci Adelaide na Sjevernom teritoriju Australije, a pokazuje iznimnu snagu prilikom iskakanja iz vode.

Morski krokodil (Crocodylus porosus) najveći je živući gmaz i najveća vrsta krokodila. Živi širom jugoistične Azije i Sjevernog teritorija Australije, a mužjaci mogu narasti do 5 metara dužine s masom do 770 kilograma.

Za razliku od ostalih krokodila čija su tijela vitkije linije, morski krokodil je šire tjelesne građe, a najveći izmjereni primjerak ubijen je 1978. godine na Sumatri – bio je 8,6 metara dugačak te je težio 1352 kilograma.

Mnogo je zanimljivosti vezanih uz ovu iznimnu životinju pa i ona da mogu godinu dana živjeti bez hrane jer si energiju osiguravaju od rezervi masti pohranjenih u repu. Imaju ekstremnu sposobnost regulacije metabolizma pa na održavanje tjelesne temperature koriste tek 10% energije dobivene iz hrane ( za razliku od sisavaca koji koriste oko 80%).  Uz to, morski krokodili mogu usporiti otkucaje srca na samo dva otkucaja u tri minute što im omogućuje da se pod vodom zadrže i do sat vremena.

Opće je poznato da krokodili imaju izuzetno snažan rep, a to nam je još jednom dokazala i ženka morskog krokodila snimljena na sjeveru Australije, kako iskače iz vode da bi uhvatila plijen.

J.K.