VIDEO Pogledajte prvi industrijski plutajući kompleks na svijetu

Saudijska Arabija predstavila je javnosti projekt OXAGON – najveći plutajući industrijski kompleks na svijetu koji će imati prvi potpuno integrirani ekosustav luka i lanca opskrbe hranom.

OXAGON se nalazi unutar NEOM-a, planiranog futurističkog megagrada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije. S obzirom da 13% svjetske trgovine prolazi kroz obližnji Sueski kanal, novi kompleks imat će svoju svrhu pa su velika sredstva uložena u razvoj pomorskog, cestovnog i željezničkog prometa sa Sueskim kanalom. Predviđena luka imat će kapacitet od 3,5 milijuna TEU.

Foto: Screenshot/Youtube

Većina stanovnika biti će smještena u okolici luke i logističkog središta, a zahvaljujući osmerokutnom dizajnu futurističkog kompleksa, utjecaj na okoliš će biti minimalan, dok će iskoristivost zemljišta biti maksimalna kako bi se zadržalo 95% prirodnog okoliša.

Središte NEOM-ove tzv. plave ekonomije bit će upravo OXAGON kao najveća plutajuća građevina na svijetu zahvaljujući kojoj će cijeli kompleks biti samoodrživ i automatiziran. Luka, logistika i željeznička isporuka biti će objedinjeni što će pružiti visoku razinu produktivnosti uz 0% emisije ugljičnog dioksida.

Foto: Screenshot/Youtube

Grad će se napajati sa 100% čistom odnosno obnovljivom energijom, a ono što se ne bude moglo prijeći pješice, moći će se obići vozilima pogonjenim na vodik. Drugim riječima, sve one tehnološke ludorije koje smo gledali u SF filmovima u NEOM-u će biti realizirane.

OXAGON bi trebao dočekati prve poslovne partnere početkom iduće godine.

K.B.