VIDEO: Pogledajte posjet Jacquesa Coustea Splitu i 40 godina stare snimke splitske luke

SPLIT – Točno 40 godina od posjeta Jacquesa Cousteaua Institutu za oceaongrafiju i ribarstvo, Institut je objavio reportažu u kojoj možete vidjeti kako je posjet tada izgledao, kao i 40 god stare snimke splitske luke!

OBLJETNICA ISTRAŽIVANJA: “Brod Jacquesa Coustea mjerio radijaciju u Jadranu – Ni danas ne možemo do podataka!”

Cousteau je, kako smo već pisali, održao novinarsku konferenciji 13. studenog 1977. godine u Institutu, pri čemu je i njegov istraživački brod Calypso boravio u našim vodama. No upitno je koliko je sam Cousteau sudjelovao u istraživanju.

Photo: IOR/Video/Screenshot

“Smanjenje ribljeg fonda posljedica je nepromišljenog ribarenja”

Ustanovio je tada kako je zbog morskog strujanja istočna obala Jadrana u daleko povoljnijem položaju od Talijanske. Skretao je pažnju na ulazak u Jadran vodenih masa s juga, odnosno od tada industrijski zagađenije Grčke obale. More oko Atene i Soluna je naime zbog nedovoljne kontrole industrijalizacije, tada bilo među najzagađenijim u Mediteranu.

Cousteau je tada kategorički opovrgnuo glasine da Jadranu prijeti biološka propast, no upozorio je još tad, dakle prije 4 desetljeća kako je smanjenje ribljeg fonda posljedica nepromišljenog načina ribarenja.

D.G.