VIDEO Pogledajte kako “krvoločni” morski psi zahvaljuju za pruženu pomoć

Ona se godinama brine o njima. Zovu ju šaptačicom morskim psima, a ona morske pse naziva svojim bebama. Ono što je započelo spontano pretvorilo se u misiju, koju Christina Zenato neumorno provodi u moru oko Bahama, gdje morske pse spašava od ribarskih udica, a oni joj zahvaljuju na najbolji mogući način.

Dosad je od ubojitog ribarskog alata spasila na stotine morskih pasa s kojima je, kaže, stvorila neraskidivu vezu. Posebno su opasne ribarske udice koje ostaju zabijene u usnu šupljinu morskog psa zbog čega životinja trpi nesnosne bolove.

Foto: Udice izvađene iz morskih pasa/Instagram

Smeta joj što su morski psi u javnosti predstavljeni kao krvoločni predatori koji jedva čekaju da čovjek zapliva u moru kako bi ga napali.

– Morskim psima je potrebna naša pomoć više nego ikada. Procjenjuje se da je 37% vrsta morskih pasa u iznimnoj opasnosti od izumiranja upravo zbog čovjeka, a njihov broj svakodnevno rapidno opada diljem svijeta što je već ostavilo posljedice na mnoge morske ekosustave. S druge strane, kako uvjeriti ljude da ulože napore u spas ovih prekrasnih životinja kad ih se u javnosti neprestano predstavlja kao krvoloke koji jedva čekaju da zagrizu čovjeka?! – s razlogom se pita ova zaljubljenica u morske pse koja naglašava da su morski psi čak ključni i za sprječavanje emisije CO2.

Christina Zenato posvetila je svoj život popularizaciji morskih pasa kao nužne karike za opstanak i ravnotežu morskog sustava, a da je uistinu riječ o stvorenjima koja pokazuju zahvalnost i nježnost kada im pomognete, pokazuje i video u nastavku.

K.B.