VIDEO Pogledajte impozantne kadrove gradnje mosta Cetina iznad Omiša

OMIŠ – Ravno iznad kanjona rijeke Cetine u Omišu, u tijeku je izgradnja mosta koji je dio omiške zaobilaznice.

Most će zapravo spajati dva tunela na brdima iznad rijeke Cetine. Riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata u novijoj hrvatskoj povijesti. Zanimljiva činjenica je da je most nastavak tunela koji je probijen još prije desetak godina te je postao poznat kao tunel koji vodi “iz ničega u ništa”.

Tek izgradnjom mosta i drugog tunela, s druge pak strane rijeke, cijela priča ipak dobiva smisao. A to je da se kroz nekoliko godina napokon završava dugo očekivana i dugo obećavana omiška zaobilaznica kojom bi se smanjio pritisak na ljeti prekrcanu jadransku magistralu, prenosi Index.hr

Drugi tunel već je ranije probijen, a u tijeku je postavljanje mosta dugačkog 220 metara.

– Most Cetina je gredni čelični most temeljen u završecima tunela Komorjak Sjever i tunela Omiš, s najvećim rasponom od 152 metra između 2 oslonca. Vitka konstrukcija mosta zatvorenog čeličnog sanduka promjenjive je visine (2,50 m- 6,50 m), uklapa se u okoliš i ne zatvara vizuru kanjona Cetine. Čelična konstrukcija bit će proizvedena u segmentima u radionicama i tako cestovnim putem transportirana na gradilište. Okrupnjavanje i montaža polovica mosta izvodi se u tunelima Komorjak Sjever i Omiš, a samo završno spajanje izvest će se na visini od 70 metara iznad rijeke Cetine uz upotrebu posebnih visećih skela. Ukupna masa mosta iznosi 1100 tona – stoji u opisu mosta na stranicama Strabaga, firme koja gradi most iznad Omiša.

Investitor su Hrvatske ceste. S radovima na drugom tunelu i mostu počelo se 2019. godine. U nastavku pogledajte impozantne kadrove gradnje ovog zaista vrijednog i kompleksnog projekta.

Z.G.