VIDEO – PODMORSKE SNIMKE Ovako sad izgleda Ivana D na dnu mora

INA-ina platforma Ivana D koja je potonula u petak 5. prosinca, u četvrtak poslijepodne je pronađena na morskom dnu, točnije na 40 metara dubine.

INA je tada potvrdila da je došlo do puknuća na mjestima spajanja platforme s utemeljenim pilotima, dok cijevi koje vode iz bušotine do površinskog dijela platforme nisu pukle već su se savinule i nalaze se na dnu, zajedno s površinskim dijelom platforme.

Nije uočeno nikakvo propuštanje što potvrđuje da su svi sigurnosni sustavi odradili svoju funkciju.

Podsjetimo, nakon što je 5. prosinca uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu došlo  do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivanom D, u četvrtak su INA-ini stručnjaci zajedno s predstavnicima nadležnih tijela –  energetskim inspektorom za naftno rudarstvo Državnog inspektorata, inspektorom sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te predstavnikom Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika obavili pregled morske površine i morskog dna na lokaciji.

U međuvremenu se javio i Greenpeace, koji poručuju da čak i ako je automatsko zatvaranje bušotine ovaj put bilo uspješno, nema jamstva da će i drugi put uspjeti kada budemo opet imali ovakvu situaciju. Olujni vjetar i valovi golemu su čeličnu konstrukciju jednostavno odlomili i potopili. Klimatske promjene uzrokovane upravo fosilnim gorivima poput nafte i plina čine ekstremne vremenske uvjete sve češćima i razornijima.

Danas su se pojavile dotografija i snimke potopljene platforme.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Greenpeace INA-i: “Hitno ispitajte rizik ispuštanja plina na svim platformama!”
INA o potonuloj platformi: “Održavanje se može isključiti kao uzrok događaja”
Nestaloj platformi upravo istječe vijek valjanosti – U listopadu dobila dozvolu za siguran rad!