VIDEO Podmorska kamera snimila grabežljivce gofove u lovu

ŠIBENIK – Podmorska kamera na Martinskoj u Šibeniku snimila je do sad niz zanimljivih stanovnika Jadrana. Opuštajuća zanimacija za sve željne virtualnog ulova dostupna je 24 sata dnevno, a ovaj put u kadar je uletilo jato gofova.

U narodnom nazivu, gof je još orhan ili felun. Zdepastog je oblika, ovalno spljošten. Boje je bijele sa trbušne strane, a sivkastožute sa leđne. Može narasti do 80 kg u težinu i do 200 cm u dužinu. Može ga se naći na cijelom obalnom pojasu od 0 – 400 metara dubine. Hrani se sa živim plijenom, ribama i glavonošcima. Razmnožava se početkom ljeta. Ulovljeno je nekoliko gofova od 100 kg ali svi u Atlantiku.

Feluni se skupljaju u veća jata te žive i love zajedno. U prvoj godini života felun teži oko 1 kg, te se drži bliže obali u potrazi za sitnim ribama, glavonošcima, kozicama. U naredne dvije godine prelazi iz feluna u gofa, mijenjajući boju, te sa tri godine teži već 5 kg.

Odrasli primjerci žive kao samci ili u manjim skupinama. Usta drži stalno otvorena, a u njima nema zuba već hrapavo nazubljene čeljusti kojima hvata hranu. Hrana su mu prvenstveno druge ribe, ali jede i rakove i glavonošce. Mrijesti se sredinom proljeća, a spolno sazrijeva oko treće godine života. Gof živi na dubinama do 360 m, a starosni vijek mu je do 15 godina.

Vrlo je cijenjena riba za prehranu, njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti. Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, a najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je dio tijela iza glave, odnosno poviše trbuha.

Želite li vidjeti ove vrsne grabežljivce u lovu, pogledajte ovaj odličan video.

PROČITAJTE JOŠ: Je li gof plava ili bijela riba?

Podmorsku kameru uživo možete pratiti OVDJE.

I.B.